MMF snizio prognozu svjetskog ekonomskog rasta

Ekonomski rast u svijetu će naredne 2 godine biti manji nego što se procjenjivalo, saopštio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF), dodavši da su evropska finansijska kriza i sporiji razvoj u Kini i Indiji oslabili svjetsku ekonomiju
0 komentar(a)
MMF, Foto: Reuters
MMF, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2012. 15:59h

MMF je, na osnovu najnovije tromjesečne procjene, snizio prognozu ekonomskog rasta za ovu godinu sa 3,6 odsto - koliko je procijenjeno u aprilu, na 3,5 odsto.

Iduće godine ukupni ekonomski rast u svijeta biće 3,9 odsto, dok je prije tri mejseca očekivani rast za 2013. bio 4,1 odsto.

SAD će ove godine ostvariti ekonomski rast od dva odsto, a 2013. od 2,3 odsto što je za po 0,1 odsto manje od aprilske prognoze. SAD, upozorava MMF, bi mogle da se suoče sa još jednom recesijom ako povećaju poreze i smanje javnu potrošnju, mjere koje su planirane za početak iduće godine. Ove promjene bi mogle da izazovu zastoj američke ekonomije, ukazuje MMF i dodaje da bi SAD trebalo i da podignu granicu za zaduživanje.

MMF je saopštio da njegove procjene zavise od dvije glavne pretpostavke. Prva je da evropski lideri ispune obećanja data na samitu krajem juna, kada su se članice eurozone slozile o centralizaciji bankarske regulacije i većem korišćenju fondova za pružanje pomoći.

Druga pretpostavka je da će napori centralnih banaka u razvijenim zemljama da olakšaju kredite donijeti rezultate.

MMF snizio prognozu i ekonomskog rasta Kine

Manja potražnja Kine već je izazvala smanjenje cijena nekih proizvoda na globalnom nivou, što znači i manje prihode za snabdijevače u Africi i Latinskoj Americi

Prognoza MMF-a za Kinu je snižena u većoj mjeri nego za Evropu i SAD. U Kini je u drugom kvartalu ostvaren ekonomski rast od 7,6 odsto, najmanji za posljednje tri godine, pošto su opali izvoz, potrošnja i industrijska proizvodnja.

Kineski premijer Ven Điabao upozorio je u nedjelju da je oporavak nestabilan i da će problemi potrajati, ali je obećao poreske olakšice i drugu vrstu pomoći kompanijama koje su pogođene slabijim izvozom.

MMF u izvještaju navodi da u Kini u brojnim privrednim sektorima već postoji previše kapaciteta zbog čega bi moglo da dođe do velikog smanjenja investicija, što bi izazvalo nagli pad ekonomskog rasta.

Duži period usporenog ekonomskog rasta mogao bi da ima posljedice na globalnom nivou, zbog smanjenog kineskog uvoza nafte, rude gvožđa i drugih proizvoda iz Australije, Brazila i Afrike, ili industrijskih komponenti iz azijskih zemalja kojim je Kina glavno izvozno tržište.

Manja potražnja Kine već je izazvala smanjenje cijena nekih proizvoda na globalnom nivou, što znači i manje prihode za snabdijevače u Africi i Latinskoj Americi, naveo je MMF.

Kina, kao i Brazil i Indija, pogođene su i smanjenom potražnjom maloprodaje, kao i povećanjem kamatnih stopa. Peking je od početka juna dva puta smanjivao kamatne stope, a pomagao je ekonomiju i većim investicijama državne industrije i povećanjem potrošnje izgradnjom jeftinih stanova i drugim javnim radovima.

Bonus video: