UN: Alarmantno stanje u Maliju

Nasilje protiv djece i kolera su u sjevernom Maliju dostigli alarmantne razmjere od kako su tu oblast osvojili islamistički borci povezani sa Al Kaidom i tuareški pobunjenici, posle državnog udara u martu
0 komentar(a)
Mali, Foto: Googlemap
Mali, Foto: Googlemap
Ažurirano: 06.07.2012. 15:43h

U posljednjem izvještaju UN-a o stanju u Maliju stoji da je najmanje 175 dječaka između 12 i 18 godina, regrutovano u oružane grupe, a od marta je najmanje osam djevojčica silovano, dok su dvojica tinejdžera stradala od nagaznih mina i neeksplodiranih topovskih granata, navodi se u izvještaju Organizacije UN za djecu i omladinu (UNICEF).

Portparolska UNICEF Marišija Merkado rekla je da je zatvaranjem škola u Maliju ugroženo 300.000 djece, zbog čega su izloženija nasilju i regrutovanju u oružane formacije.

"Ove cifre su razlog za uzbunu, posebno jer predstavljaju samo djelimičnu sliku položaja djece na sjeveru (Malija), gdje je pristup humanitarnim radnicima ograničen", rekla je Merkado novinarima u evropskom sjedištu UN u Ženevi.

Portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarne pomoći, Jens Lerke naveo je da su bolnički zvaničnici iz grada Gao na sjeveru Malija juče zvaničnicima UN prijavili 24 slučaja kolere.

Kolera - bolest prljavih ruku, rapidno se širi Malijem zbog loših higijenskih uslova i uništene infrastrukture. Izaziva je bakterija u vodi ili hrani.

Ta opaka bolest može izazvati smrt za samo nekoliko sati, kroz dehidraciju. Ali, ukoliko se dijagnostikuje na vrijeme, lako se liječi.

Lerke je danas istakao da je njegova agencija "ekstremno zabrinuta" zbog situacije u Maliju jer međunarodni humanitarci imaju ograničen pristup te ne mogu obezbijediti snabdijevanje vodom i higijenu što povećava mogućnost još bržeg širenja bolesti.

Bonus video: