UN traži sankcije protiv pobunjenika na sjeveru Malija

Savjet bezbjednosti UN zatražio je danas uvođenje sankcija protiv pobunjenika na sjeveru Malija koji su eventualno povezani sa Al Kaidom
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2012. 19:03h

U danas usvojenoj rezoluciji SB UN "pozivaju se zemlje članice da iznesu imena pojedinaca, grupa i entiteta povezanih sa Al Kaidom na sjeveru Malija i u saharskom regionu, kako bi protiv njih bile uvedene sankcije".

Savjet bezbjednosti je osudio grupu "Zaštitnici vjere" zbog uništavanja nasljedja drevnog grada Timbuktua i pozvao da na "crnu listu" budu stavljeni svi povezani sa Al Kaidom u islamskom Magrebu.

Ekstremisti nastavljaju da uništavaju grobnice u Maliju >>>

"Zaštitnici vjere" su osvojili Timbuktu prošle nedjelje, pošto su iz njega protjerali pobunjeničku frakciju Tuarega.

U rezoluciji UN se iznosi podrška naporima regionalnih organizacija da riješe krizu u Maliju, ali im još nije dat mandat UN da se rasporede afrički vojnici protiv pobunjenika sa sjevera Malija.

Francuski ambasador u UN Žerar Aro rekao je da Savjet bezbjednosti čeka na zvanični zahtjev zapadnoafričkog tijela EKOVAS (ECOWAS) za mandat za predložene snage stabilizacije.

Aro je dodao da još mora da se razmotri finansiranje te misije, i da Savjet bezbjednosti neće dati mandat EKOVAS-u "na slijepo".

U rezoluciji se, takođe, naglašava zabrinutost zbog pogoršanja humanitarne situacije u Maliju i zahtijeva ponovno uspostavljanje ustavnog poretka, koji je doveden u pitanje nakon državnog udara 21. marta.

Predsjednik Malija Amadu Tumani Ture podnio je 8. aprila ostavku, poslije višenedeljnog skrivanja nakon što je vojska izvela državni udar.

Vojska je saopštila da je preuzela vlast zato što Ture nije uspio da se izbori sa pobunom Tuarega na sjeveru zemlje, koja je počela u januaru.

Tuarezi su poslije državnog udara uspjeli da zauzmu tri najveća grada na sjeveru i progasili nezavisnost svoje "države Azavad".

Bonus video: