14 članova Al Kaide uhapšeno

Uhapšeni članovi Al Kaide planirali da napadnu na vojsku, političke lidere i strana predstavništva i bili rasporedjeni u tri ćelije
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 17:50h

Bezbjedonosne snage Jemena uhapsile su 14 članova Al Kaide, među kojima devet stranaca, koji su planirali seriju terorističkih napada.

Kako je prenjela agencija Rojters, ministarstvo je saopštilo da su uhapšeni članovi Al Kaide planirali napade na vojsku, političke lidere i strana predstavništva i da su bili rasporedjeni u tri ćelije, među kojima je najveća bila na jugu zemlje koji su su ekstremisti do nedavno držali pod kontrolom.

Ministarstvo nije saopštilo nikakve detalje o datumu i mjestu hapšenja, ali je navelo da su među uhapšenim stranim pripadnicima Al Kaide četiri Egipćanina, dva Jordanca, jedan Somalijac, jedan Tunižanin i jedan državljanin Rusije iz Dagestana, na sjeveru Kavkaza.

Pet pripadnika Al Kaide ubijeno

Kada je američka bespilotna letjelica u Jemenu, sa dva projektila pogodila njihovo vozilo pet članova Al Kaide je poginulo, saopštili su lokalni izvori.

Napad se dogodio na putu između gradova Bihan i Asilan, u jugoistočnoj provinciji Šabva, u kojoj su pojedini pripadnici Al Kaide pronašli utočište nakon što su ih vladine snage protjerale iz obližnje provincije Abjan.

Kako je naveo Rojters, relativno je rijetka pojava da strani pripadnici Al Kaide budu uhvaćeni živi.

Vladine trupe su prošlog mjeseca, u ofanzivi koju podržavaju SAD kako bi se uništio Ansar al Šarija, izdržljivi ogranak Al Kaide, uspjele da na jugu Jemena preuzmu kontrolu nad više gradova koji su bili uporišta islamističkih ekstremista.

Kako podsjeća Rojters, Ansar al Šarija, što u prevodu znači partizani islamističkog zakona, izazvao je nestabilnost na Arabijskom poluostrvu, uspevši da stvori svoje uporište u Jemenu. To je, navodi britanska agencija, uznemirilo SAD, s obzirom na to da se Jemen graniči sa najvećim svetskim izvoznikom nafte, Saudijskom Arabijom.

Bonus video: