"proslava živat"

U Izraelu izabrana Mis preživjelih u holokaustu

Fizički izgled uticao je na izbor sa samo 10 procenata. Žiri od četiri člana proglasio je na kraju sjedokosu gospođu Herskovic
1 komentar(a)
Ažurirano: 29.06.2012. 09:24h

U Izraelu je prvi put održan izbor za Mis preživjelih u holokaustu, što je izazvalo kontroverzu.

Četrnaest žena u dobu od 74 do 97 godine sinoć je prošetalo crvenim tepihom u Haifi na sjeveru zemlje, obučeno u crno s ogrlicama i minđušama i opisalo svoje patnje tokom Drugog svjetskog rata.

Za mis je krunisana sedamdesetdevetogodišnja Hava Herskovic, koja je istjerana iz svog doma iz rodne Rumunije i odvedena u logor u SSSR-u.

Organizatori su nadmetanje nazvali proslavom života. Izbor je organizovao Šimon Sabag koji je rekao da je 14 finalistkinja izabrano od stotine prijavljenih na osnovu njihovih ličnih priča o proživljavanju i kasnijem doprinosu lokalanim zajednicma širom Izraela.

Fizički izgled uticao je na izbor sa samo 10 procenata, kazao je Sabag. Žiri od četiri člana proglasio je na kraju sjedokosu gospođu Herskovic pobjednicom, a ona je rekla da nije lako u njenom dobu biti na izboru za mis.

"Ali mi sve činimo da pokažemo da smo još živi", istakla je Herskovic.

Kritičari su, međutim, rekli da takvo ocenjivanje fizičkog izgleda žena koje su bile izložene gonjenu nije prikladno i da je uvredljivo. Predsedavajuća izraelskog udruženja preživelih u holokaustu Kolet Avital izjavila je da njoj to zvuči "potpuno jezivo".

Ja sam za to da se životi obogate, ali jedan izbor maskiranih u divnoj odjeći nije ono što će njihove živote učniti značajnijim, rekla je ona za AP.

"One se osjećaju dobro zajedno. Dobro su se provodile i smijale na probama", rekao je organizator Šabag, direktor organizacije Jad ezer lhaver, Pomažuće ruke, koja pomaže preživjelima u holokaustu i koja je ogranizovala izbor.

"One se osjećaju dobro zajedno. Dobro su se provodile i smijale na probama"

"Činjenica da je tako mnogo njih htjelo da učestvuje dokazuje da je to dobra ideja", naglasio je on.

Oko 300 zena širom Izraela se prijavilo za izbor. Oko šest miliona Jevreja ubili su nacisti i njihovi saveznici u Drugom svjetskom ratu i obeližavanje tog dana jedno je od najtužnijih događaja u izraelskom kalendaru. U Izraelu danas živi oko 200.000 preživjelih u holokaustu.

Galerija

Preporučujemo za Vas