Asad: Samo Sirijci mogu da riješe krizu u zemlji

Asad je rekao da postoji razlika između stavova turskih političara i pozitivnog stava turskog naroda prema Siriji
0 komentar(a)
Al Asad, Foto: AFP
Al Asad, Foto: AFP
Ažurirano: 29.06.2012. 07:29h

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad izjavio je da samo Sirijci mogu da riješe krizu u zemlji i da je zato neprihvatljivo svako rješenje koje bi bilo nametnuto spolja, javio je Rojters.

"Nijedno takvo rješenje nije prihvatljivo zato što samo mi znamo da riješimo problem", rekao je Asad u jednočasovnom intervjuu za iransku televiziju.

"Nećemo prihvatiti nikav ne-sirijski i ne-nacionalni model, bilo da on dolazi od velikih zemalja ili prijateljskih država. Niko ne zna da riješi sirijskim problem tako dobro kao što ćemo mi", rekao je Asad.

Na pitanje o zategnutim odnosima sa Turskom nakon što je Sirija oborila jedan od njenih vojnih aviona, Asad je rekao da postoji razlika između stavova turskih političara i pozitivnog stava turskog naroda prema Siriji.

Asad je kazao da je dužnost njegove vlade da eliminiše teroriste kako bi zaštitila sopstveni narod.

"Sirijska vlada je odgovorna za zaštitu svih svojih građana. Imate odgovornost da eliminišete teroriste u svakom dijelu zemlje", kazao je Asad za iransku državnu televiziju.

"Kada eliminišete teroristu, možda ste time spasile živote desetine, stotine ili čak hiljada ljudi", rekao ja Asad u intervjuu datom u trenutku kada je, kako navodi Rojters, povećano nasilje u zemlji i povećana napetost u odnosima sa Turskom, koja mobiliše snage na granicu prema Siriji nakon što je ta zemlja oborila jedan turski vojni avion.

Zapadne zemlje i vlade arapskih zemalja, navodi britanska agencija, pojačale su diplomatske aktivnosti uoči sastanka o Siriji u Ženevi u subotu.

Na taj sastanak nijesu pozvani ni Iran ni Saudijska Arabija, a diplomate kažu da će se skup usmjeriti na plan tranzicije koji bio otvorio put ka stvaranju vlade nacionalnog jedinstava u Siriji.

Bonus video: