Zbog drame oko eura niko ne vidi da su i BRIC zemlje u krizi

Zemlje iz bloka BRIC (Brazil, Rusija, Indija i Kina) tokom proteklih godina uglavnom su hvaljene zbog stalnog privrednog rasta
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2012. 12:05h

Usljed zaoštravanja krize eura, kojoj se posvećuje velika medijska pažnja, ne primjećuje se kako u ekonomske poteškoće sve više upadaju i tzv. nadolazeće zemlje poput Brazila, Indije, Rusije i Kine, piše njemački "Die Welt".

Svijet se prvi put na ivici finansijske propasti našao 2008. godine, kada je Wall Street zamalo slomio američku ekonomiju svojim malverzacijama, a sada smo već u trećoj godini krize eura, kojoj se zasad ne nazire kraj ni rješenje.

Mediji i svjetska javnost manje-više pišu samo o tome, dok se zemlje iz bloka BRIC (Brazil, Rusija, Indija i Kina) tokom proteklih godina većinom hvalilo zbog stalnogprivrednog rasta, prenosi hrvatski Tportal.

BRIC zemlje su u periodu dok se Amerika i Evropa bore sa svojim ekonomskim problemima bile rado citiran primjer da je kapitalizam živ i zdrav te da je samo potrebna jeftina radna snaga za opšti društveni procvat.

"Die Welt" upozorava da se u pozadini drame oko eura ne obraća pažnja na sve lošije privredne trendove u zemljama BRIC-a, poput činjenice da je rejting-agencija Standard & Poor's ove sedmice upozorila da bi uskoro mogla da značajno smanji bonitet Indije.

Kinezi radije kupuju poznate zapadne brendove nego domaće proizvode

Ruže ne cvjetaju ni u Kini, koja je godinama uzimana kao primjer nezaustavljivog privrednog rasta. Iako kineski BDP raste i ove godine, primjećuje se da je industrijska proizvodnja manja od očekivane, kao i prodaja. To je naročito značajan problem jer se zbog krize u Americi i Evropi ipak manje kupuju kineski proizvodi, pa je tamošnja vlada računala na domaće potrošače, čija kupovna moć očigledno nije ni približno dovoljna.

Naravno, Kinezi radije kupuju poznate zapadne brendove nego domaće proizvode.

Kada je riječ o Rusiji, "Die Welt" ističe da je njen najveći problem prevelika državna kontrola nad važnim industrijskim granama, koja se sve više povećava, dok se broj radno sposobnog stanovništva smanjuje.

Brazilski je problem 'izostanak strukturnih reformi, te previsoki porezi, a premalo investicija u infrastrukturu i obrazovanje'.

Zaključak "Die Welta" je prilično pesimističan: "Bajka o BRIC zemljama se moguće bliži brzom i ne previše srećnom kraju".

Bonus video: