Nad Sirijom oboren turski vojni avion

Letjelica turske vojske srušena je u Siriji. Piloti su preživjeli pad, ali su zarobljeni, ispričali su očevici novinarima televizije RT Arabic
118 pregleda 1 komentar(a)
Turski ratni avion, Foto: Turkishairforce.org
Turski ratni avion, Foto: Turkishairforce.org
Ažurirano: 22.06.2012. 15:51h

Avion turske vojske je artiljerijskom paljbom srušila sirijska vojska, javila je libanska tv stanica Al-Mayadeen. U sirijski vazdušni prostor navodno su ušla dva turska aviona; jedan je srušen, dok se drugi uspio da se povuče, iako je oštećen u okršaju.

Turske su vlasti su objavile službeno saopštenje da je kontakt izgubljen dok je avion letio iznad Mediterana, kraj pokrajine Hataj koja se graniči sa Sirijom. Zvanična Turska tvrdi da je avion pao osam milja izvan sirijskih teritorijalnih voda.

Turski dnevni list Hurijet (Hurriyet) tvrdi da su pilote spasili helikopteri turske vojske, koji su odmah poslani u operaciju potrage i spašavanja.

Erdogan: Avion izgubljen, piloti živi

nakon ovih pvih vijesti o obaranju turskog vojnog aviona premijer Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da su dvojica pilota turskog vojnog aviona F-4 s kojim je danas vojna baza izgubila kontakt dok je letio u blizini Sirije, "živi i zdravi", javio je list "Haberturk" a prenio AFP.

"U ovom momentu turske vazduhoplovne i pomorske snage sprovode potragu i spasilačku operaciju u oblasti Sredozemlja. Srećom, naši piloti su živi, mi smo samo izgubili avion", rekao je Erdogan novinarima koji su sa njim putovali iz Brazila za Tursku.

Turska je prethodno saopštila da je izgubila kontakt s jednim od svojih vojnih aviona dok se nalazio iznad turske jugoistočne obale, a turske televizijske stanice su javile da se on srušio u sirijskim teritorijalnim vodama, javio je Rojters.Turska televizija CNN Turk je javila da su turske vlasti zatražile dozvolu od sirijskih da sprovedu potragu za pilotima, mada o tome za sada nema zvanične potvrde. Turska vojska je u saopštenju navela da je spasilačka operacija u toku. S avionom koji je poletio s aerodroma Erhač u istočnoj provinciji Malatiji izgubljen je ubrzo radarski i radio kontakt.U avionu F-4 u trenutku njegovog pada bila su dva pilota, javila je turska agencije Anadolija, navodeći izjavu guvernera Malatije Ulvija Šarana.

Dnevi list "Hurijet" javio je da ja avion pao u međunarodne vode i da su, nakon potrage koju je sprovela turska vojska, pronađena dva pilota i da su živi i zdravi.Šef generalštaba turske vojske odbio je dalje komentare, zadržavši se samo na šturom pisanom saopštenju.Turski avioni redovno patroliraju duž turske južne sredozemne obale.Proiranska televizijska stanica Al-Majadin, sa sjedištem u Libanu, prenijela je, kako tvrde turski izvori, da su avion oborile sirijske snage vazdušne odbrane, u blizini granice s Turskom. O tome nema zvanične potvrde, prenio je Rojters.

Bonus video: