Japan razmatra mogućnost direktnih razgovora sa Sjevernom Korejom

Japanski premijer Šinzo Abe dugo ima tvrdu poziciju o pregovorima s Pjongjangom, i poziva na održavanje maksimalnog pritiska umjesto na "razgovore radi razgovora"
52 pregleda 0 komentar(a)
Japan, Sjeverna Koreja, Foto: Shutterstock
Japan, Sjeverna Koreja, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.05.2018. 07:28h

Japan razmatra mogućnost direktnih razgovora na visokom nivou sa Sjevernom Korejom, a možda i susret ministara spoljnih poslova u avgustu, prenijeli su danas lokalni mediji.

Japanske vlasti nisu potvrdile te navode, koji se pojavljuju u momentu kada samit predsjednika SAD Donalda Trampa i sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una dejluje izvesnije poslije navoda o otkazivanju prošle nedjelje.

List Mainiči je, citirajući anonimne izvore iz vlade, prenio da je razgovor šefova diplomatija Japana i Sjeverne Koreje, Taro Konoa i Ri Jong Hoa, moguć na marginama sastanka zemalja jugoistočne Azije u Singapuru.

Slične informacije je prenijela i agencija Kjodo.

"Ništa nije odlučeno", rekao je portparol vlade Jošihide Suga, i dodao da još nije sigurno ni da će Kono ići na sastanak ASEAN.

Vlasti u Tokiju žele najprije da procijene zaključke samita Sjeverne Koreje i SAD prije nego što odluče o daljim koracima, navode Kjodo i Mainiči.

Japanski premijer Šinzo Abe dugo ima tvrdu poziciju o pregovorima s Pjongjangom, i poziva na održavanje maksimalnog pritiska umjesto na "razgovore radi razgovora".

Ipak, želeći da obezbijedi mjesto u diplomatskoj igri koja je u toku, Abe je rekao i da je potrebno direktno pregovarati sa Pjongjangom da bi se riješilo pitanje japanskih građana koje je Sjeverna Koreja kidnapovala sedamdesetih i osamdesetih godina.

Mediji su u martu pominjali mogućnost susreta Abea i Kima.

Abe će se 7. juna u Vašingtonu sastati s Trampom.

Bonus video: