Klinton: Rusija šalje borbene helikoptere Siriji

SAD su zabrinute zbog informacija da Rusija šalje borbene helikoptere Siriji i smatraju netačnim tvrdnje Moskve da je slanje ruskog naoružanja Siriji nevezano za tamošnji sukob
61 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2012. 20:24h

Američki državni sekretar , Hilari Klinton, izjavila je večeras: "Zabrinuti smo zbog posljednjih informacija koje smo dobili a prema kojima su ruski borbeni helikopteri na putu ka Siriji". Klintonova je izjavila da će takva isporuka "dramatično doprinijeti eskalaciji sukoba" u Siriji. Prema njenim riječima, Vašington je zatražio od Moskve da zaustavi stalne isporuke oružja Siriji.

"Oni su nam, s vremena na vrijeme, govorili da ne treba da brinemo - sve što isporučuju nije vezano za unutrašnje akcije sirijske vlade. To je očigledno netačno", rekla je državni sekretar SAD tokom diskusije na Institutu Brukings, u kojoj je učestvao i izraelski predsjednik Šimon Peres. Rusija i Sirija imaju dugogodišnju vojnu saradnju i jedina ruska pomorska baza u Mediteranu je upravo u toj zemlji, navodi AP.

Klintonova je takođe rekla da izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan sada pokušava da sastavi kontakt grupu koja bi radila na mapi puta ka političkoj tranziciji, za šta je uslov da se sirijski predsjednik Bašar el Asad povuče sa vlasti.

U tu grupu bila bi uključena Rusija, rekla je ona i dodala da se SAD s tim slažu, prenio je AFP. "Rusija stalno govori da ne brani Asada, ali da je zabrinuta zbog onoga što bi bilo poslije Asada i da bi radila na političkoj tranziciji", dodala je Klintonova.

Govoreći o radu posmatračke misije UN u Siriji, Klintonova je kazala da bi njen mandat, koji ističe u julu, teško mogao da bude produžen ako se ne postigne napredak u primjeni Ananovog mirovnog plana u šest tačaka.

U tom planu pozivaju se obije strane u Siriji da odmah obustave vatru i predviđa povlačenje Asada sa predsjedničke funkcije i politička tranzicija koju bi vodili Sirijci, podsjeća francuska agencija. Od početka pobune protiv Asadovog režima u martu 2011. godine u Siriji je poginulo više od 14.100 ljudi, tvrdi sirijska organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Galerija

Bonus video: