"Djelovi" Japana svakodnevno stižu na američku obalu: Motor, lopta, brod...

Do američke obale nedavno je doplivalo je jedno betonsko pristanište za brodove. "Ostrvo otpada" će tek da stigne
2 komentar(a)
Japan, cunami, zemljotre, godišnjica, Foto: Reuters
Japan, cunami, zemljotre, godišnjica, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2012. 12:33h

Nakon što je jedno betonsko pristanište doplutalo iz Japana do američke obale, iz zemlje koju je prošle godine, 11. marta pogodio snažan zemljotres, a potom i cunami, skoro svakodnevno dopliva još neki predmet na obale širom svijeta.

Betonsko pristanište iz Japana doplutalo do američke obale >>>

Lopta koju je 16-godišnji Misaki Murakami dobio kao oproštajni poklon od prijatelja iz odjeljenja na plaži na Aljasci našao je bračni par Dejvid i Jumi Makster. Lopta je prešla 5.390 kilometara. Bračni par koji ju je našao uspio je da identifikuje vlasnika zahvaljujući porukama koje su Misakijevi drugovi napisali na lopti kada je 2005. selio u drugu školu.

Dejvid i Jumi Makster planiraju da otputuju u Japan kako bi loptu vratili vlasniku.

Brod duhova je plutao 5.350 jugozapadno od Sitke na Aljasci. Američka obalska straža potopila je Rio-Un Maru nakon što su zaključili da taj ribarski brod dug 60 metara ugrožava sigurnost plovnih puteva.

Grupa Kanađana pokušala je da spase plovilo, a kada to nisu uspjeli, obalska straža je upotrijebila 25-milimetarski top. Brod se zapalio i potonuo na dubinu od 1.800 metara.

Na ostrvu Grejem u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi nađen je Harley Davidson. Motor je "prešao" 6.485 kilometara prije nego se zaustavio na kanadskoj obali. Pronađen je u transportnom kontejneru zajedno sa opremom za kampovanje i golf-palicama.

Pripada Ikuo Jokojami, 29-godišnjaku, koji je u cunamiju izgubio tri člana porodice.

Bonus video: