FOLKLANDSKA OSTRVA

Britanski diplomata nema vremena za razgovor sa Argentincima

Argentinske vlasti uputile su danas poziv glavnom britanskom diplomati za Latinsku Ameriku Džeremiju Braunu, da posjeti Buenos Ajres sljedeće sedmice, kada bude putovao na Foklandska ostrva
42 pregleda 0 komentar(a)
23.02.2019. 23:32h

Glavni britanski diplomata za Latinsku Ameriku, Džeremi Braun, putuje na Foklande gdje će prisustvovati obilježavanju 30. godišnjice okončanja sukoba između Argentine i Velike Britanije oko ovih ostrva.

Ministar spoljnjih poslova Argentine Ektor Timerman (Hector) citirao je u pozivu bivšeg britanskog premijera Vinstona Čerčila (Winston Churchill) koji je svojevremeno rekao da je potrebna hrabrost "da se sjedne i sasluša" nečije mišljenje.

Na ovako sročen poziv odgovorio je britanski Forin ofis navodeći da je "Braun zahvalan na pozivu", ali da je njegov raspored prebukiran kao i da, u svakom slučaju, suverenitet Foklanda nije tema za pregovore.

Argentinska vojska se u aprilu 1982. godine iskcrala na Foklandska ostrva u želji da ih pripoji Argentini. Rat izmedju Argentine i Velike Britanije trajao je 74 dana i završen je povlačenjem argentinske vojske sa tog ostrva. U ratu je poginulo 649 argentinskih vojnika i 255 britanskih.

Foklandska ostrva udaljena su 12.700 kilometara od Velike Britanije i oko 480 kilometara od obale Argentine. Na ostrvu živi 3.140 ljudi, a zvanični jezik kojim žitelji govore je engleski.

Galerija