I Kina pravi plan za slučaj izlaska Grčke iz eurozone

Obzirom da raste zabrinutost ulagača zbog mogućeg izlaska Grčke iz eurozone, vlada u Pekingu je pozvala nadležna državna tijela da razmotre moguće planove za takav scenario
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 18:38h

Kineska vlada pozvala je ključna državna tijela, uključujući centralnu banku, da izrade planove za suzbijanje ekonomskih rizika koje bi mogao da prouzrokuje izlazak Grčke iz eurozone, kazala su danas tri upućena izvora.

Izvori su kazali za Rojters da bi ti planovi mogli uključivati mjere očuvanja stabilnosti kineske valute juana, postrožene kontrole prekograničnih tokova kapitala i intenzivnije mjere stabilizacije domaće privrede.

Obzirom da raste zabrinutost ulagača zbog mogućeg izlaska Grčke iz eurozone, vlada u Pekingu je pozvala nadležna državna tijela, uključujući Nacionalnu komisiju za razvoj i reforme, centralnu banku i bankovnog regulatora, da razmotre moguće planove za takav scenario, kazali su izvori.

„Stepen hitnosti jako je velik", rekli su izvori. "Vlada je zatražila od svih institucija da analiziraju mjere za uspješno otklanjanje posljedica izlaska Grčke iz eurozone i da, što je prije moguće, iznesu svoje predloge".

Krajem prošlog mjeseca premijer Ven Žibao upozorio je na sastanku državnog savjeta da "jača pritisak na privredne aktivnosti".

Vlada je već najavila mnoštvo mjera za podržavanje ekonomskog rasta, za koji se očekuje da će ove godine skliznuti na najniži nivo od 1999. U planu su tako skraćene procedure za gradnju infrastrukture i za odobravanje investicionih projekata u industriji kao i subvencioniranje nabavke energetski štedljivih kućnih uređaja i automobila.

Bonus video: