Oruženi sukobi iz Sirije proširili se u Liban

Tripoli, najveći grad u Libanu, poprište je oružanih sukoba koji su se proširili iz Sirije. Vlada Libana je rasporedila vojne snage u ovom gradu i izdala naredbu da pucaju na sve naoružane osobe
1 komentar(a)
Liban, sirijski sukobi se prelili, Foto: AP
Liban, sirijski sukobi se prelili, Foto: AP
Ažurirano: 03.06.2012. 17:06h

Ministar unutrašnjih poslova Libana Mervan Serbil, sastao se sa zvaničnicima snaga sigurnosti i kazao da je vojska raspoređena u regiji Tripolija kako bi se spriječilo izbijanje građanskog rata. On je dodao da će biti uhapšeni i procesuirani svi koji narušavaju red i mir u zemlji.

Primijećeno je kako je od jutros, otkad je vojska raspoređena, regija Tripolija mirnija i nije bilo nikakvih sukoba, niti su se čule eksplozije.Vlada Libana je, osim što je rasporedila vojne snage u ovom gradu, izdala i naređenje vojsci da puca na sve naoružane osobe u tom regionu.

Traži se izolacija svih koji Siriji "dostavljaju" oružje

Organizacija za zaštitu ljudskih prava "Human Right Watch" (HRW) pozvala je danas vlade i preduzeća da "izoluju" kompanije koje prodaju oružje Siriji, kao što je državna ruska kompanija Rosoboronexport.

"Vlade i preduzeća u svijetu bi trebalo da prestanu da potpisuju nove ugovore s prodavcima oružja, kao što je rusko preduzeće Rosoboronexport koje snabdijeva oružjem sirijsku vladu", navela je ova organizacija u svom saopštenju.

"Prema međunarodnom pravu, snabdijevanje oružjem Sirije, gdje su počinjeni zločini protiv čovječnosti, može se smatrati saučesništvom u zločinu. Svaki prodavac oružja bi se mogao suočiti s mogućom zakonskom odgovornošću kao pomoćnik u zločinu i može biti sudski gonjen", naglasila je Organizacija.

Smatra se da je Rosoboronexport glavni dobavljač oružja Siriji, međutim treba uzeti u obzir i druge dobavljače, navela je ova nevladina organizacija.

"Ostali kupci oružja Rosoboronexporta bi trebalo da se prsetanu sa kupovinom sve dok ova kompanija ne prestane da snabdijeva oružjem Siriju", ocijenio je Kenet Rot, izvršni direktor HRW-a. "Niko ne bi trebalo da sklapa nove poslove sa bilo kojom kompanijom za koju sumnja da je saučesnik u zločinu protiv čovječnosti".

Više od 13.400 osoba je ubijeno u zadnjih 15 mjeseci sukoba u Siriji, uglavnom je riječ o civilima, govore podaci Sirijskog opservatorija za ljudska prava.

Bonus video: