"Slučajne" saobraćajne nesreće nakon pregovora sa Seulom

"Amnesti internešnel" ocjenjuje da su zvaničnici ubijeni zato što nisu uspjeli u pokušaju da unaprijede odnose Pjongjanga i Seula
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja lideri, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja lideri, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2012. 13:24h

Trideset zvaničnika Sjeverne Koreje u proteklih godinu dana poginulo je u saobraćajnim nesrećama za koje se vjeruje da su namještene, piše u godišnjem izvještaju organizacije za ljudska prava "Amnesti internešnel". Svi koji su poginuli učestvovali su u pregovorima sa južnokorejskim vlastima.

"Amnesti internešnel" ocjenjuje da su zvaničnici ubijeni zato što nisu uspjeli u pokušaju da unaprijede odnose Pjongjanga i Seula.

S obzirom na želju Sjeverne Koreje da nastavi sa razvojem nuklearnog naoružanja i interkontinentalnih balističkih raketa, zadatak pregovorača bi u ovom trenutku bio još teži.

U logorima 200.000 ljudi

Kad je u januaru ove godine vlast preuzeo 29-godišnji Kim Džong Un, sin preminulog predsjednika Kim Džon Ila, Agencija za državnu bezbjednost Sjeverne Koreje uhapsila je 200 ljudi. Neki od njih su ubijeni, a ostali su poslati u logore za političke zatvorenika.

U izvještaju "Amnesti intenešnela" piše da je Pak Nam Gi, bivši direktor finansijskog komiteta Radničke partije, strijeljan 2010. godine

"Amnesti internešnel" procjenjuje da je u sjevernokorejskim logorima trenutno u užasnim uslovima zatvoreno oko 200.000 ljudi.

Sjeverna Koreja ima običaj da ubija činovnike za koje smatra da su iznevjerili režim, čak i u slučajevima kad su samo izvršavali naređenja visokih zvaničnika ili članova porodice na vlasti.

U izvještaju "Amnesti intenešnela" piše da je Pak Nam Gi, bivši direktor finansijskog komiteta Radničke partije, strijeljan 2010. godine zbog neuspjelog pokušaja da reformiše osiromašenu nacionalnu valutu, što je izazvalo inflaciju i još veću nestašicu namirnica.

Bonus video: