SAD: Lansirana prva privatna svemirska letjelica

NASA pokušava da u rutinske operacije letova s ljudskom posadom u niskoj orbiti Zemlje uključi i komercijalnu industriju
58 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2012. 10:35h

Prvi privatni proizvođač raketa "SpaceX" lansirao je bespilotnu svemirsku letjelicu "Dragon" sa zalihama za Međunarodnu svemirsku stanicu.

Ovo je prvi put da jedna privatna kompanija pruža takvu vrstu usluge, naveo je "BBC", jer ovakve zadatke obično obavljaju kapsule koje pripadaju vladinim astronomskim agencijama, kao što su NASA i ESA.

Raketa "falkon 9", sa kapsulom bez posade, dugačka 54 metra, lansirana je iz Kejp Kanaverala, na Floridi, u 8:44 po srednjoevropskom vremenu.

Letjelica bi trebalo da stigne do svemirske stanice u četvrtak, kad će, na razdaljini od 2,5 kilometra od Stanice, demonstrirati kapacitete svojih sistema navođenja, kontrole i komunikacije.

Ukoliko demonstracija bude uspješna, letjelici će biti dozvoljeno da se u petak približi Stanici na 10 metara.

Astronauti na platformi će tada robotizovanom rukom privući i "usidriti" brod.

Letjelica bi trebalo da stigne do svemirske stanice u četvrtak, kad će, na razdaljini od 2,5 km od Stanice, demonstrirati kapacitete svojih sistema navođenja, kontrole i komunikacije

Ova misija je veoma značajna jer označava veliku promjenu u načinu na koji SAD žele da sprovode operacije u svemiru.

NASA pokušava da u rutinske operacije letova s ljudskom posadom u niskoj orbiti Zemlje uključi i komercijalnu industriju na sličan način kao što neke organizacije unajmljuju specijalizovano osoblje.

Prenošenje tereta biće prva usluga koju će pružati spoljne kompanije, a do kraja decenije bi trebalo da uslijedi i prevoz astronauta na Stanicu i sa nje.

Američka svemirska agencija nada se da će joj te promjene omogućiti uštedu novca, koji će moći da preusmjeri na misije istraživanja destinacija poput asteroida ili Marsa.

Međunarodna svemirska stanica, zajednički projekat SAD, Rusije, Japana, Kanade, Brazila i Evrope, udaljena je 390 kilometara od Zemlje.

Galerija

Bonus video: