Najmanje 45 uhapšenih na protestima u Čikagu

Demonstracije u Čikagu spadaju u najveće u ovom gradu posljednjih godina, i na njima se protestovalo zbog rata u Avganistanu, klimatskih promjena i raznih drugih problema
1 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2012. 06:50h

Najmanje 45 ljudi je uhapšeno u Čikagu u noći između nedjelje i ponedjeljka, u sukobima policije sa učesnicima antinatovskih demonstracija, organizovanih zbog samita Sjevernoatlantske alijanse u tom američkom gradu.

Kako je saopštila čikaška policija, četiri policajca su povrijeđena a jedan od njih je uboden nožem u nogu.

Demonstracije u Čikagu spadaju u najveće u ovom gradu posljednjih godina, i na njima se protestovalo zbog rata u Avganistanu, klimatskih promjena i raznih drugih problema, a sve to u vrijeme samita NATO-a na kojem su se okupili brojni svjetski lideri.

Na protestima, koji su mjesecima unaprijed pobuđivali bojazni zbog mogućeg nasilja na ulicama, okupila se šarolika skupina učesnika: mirovni aktivisti, ratni veterani, borci protiv socijalnih nejednakosti...

Mala grupa demonstranata došla je u sukob sa kordonom policajaca koji su je sprečavali da priđu objektu u kojem su bili predsjednik SAD Barak Obama i drugi šefovi država.

Pojedini demonstranti su počeli da gađaju policajce bocama i drugim objektima, a oni su uzvratili palicama.

Sukob je trajao bezmalo dva sata - policija nije propuštala demonstrante, a oni su odbijali da se raziđu. Nekima od njih je krv tekla niz lice.

Demonstranti su jedan po jedan odvođeni sa lica mjesta, sa lisicama na rukama.

Galerija

Bonus video: