Koji su sljedeći potezi "kralja Izraela"?

Nakon nedavnih izbora u Izraelu, Netanjahu je na putu da postane izraelski premijer koji je najduže na vlasti poslije Davida Ben-Guriona, oca osnivača Izraela
1 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Rojters
Netanjahu, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.05.2012. 15:41h
U svom članku "Tajm" postavlja pitanje da li će Netanjahu odlučiti da donese istorijske odluke, kako u odnosu na Iran, tako i na mirovni proces i procjenjuje da ima prostora za manevar i kompromis za pregovaračkom stolom

Na naslovnoj strani je crno bijela fotografija Netanjahua, a ovo je 37. put da je Izrael naslovna tema u skoro devet decenija dugoj istoriji lista.

Što se Netanjahua tiče, on se sam na naslovnoj strani našao prvi put juna 2009. godine, kada je drugi put postao premijer.

Ovog puta, razlog je osnivanje jedne od najvećih vladajućih koalicija u istoriji ove jevrejske države, koja broji 94 od ukupno 120 poslanika u Knesetu (izraelski parlament).

"Netanjahu je na putu da postane izraelski premijer koji je najduže na vlasti poslije Davida Ben-Guriona, oca osnivača Izraela. On nema nacionalnog rivala. Njegova popularnost je oko 50 posto, najveća ikada", napisao je urednik Rik Stengel, označivši izraelskog premijera trijumfalnim, a njegovu parlamentarnu većinu "zabetoniranom", ocijenivši da uz ovoliku moć sada ima šansu da postane istorijska ličnost.

"On je postao, kako su ga neki komentatori označili, kralj Izraela", zaključio je urednik "Tajma".

Netanjahu, koji je trenutno u posjeti Češkoj, osvrnuo se na potez američkog magazina izjavom: "Izrael je demokratija, a ne monarhija i ja to ne zaboravljam ni na trenutak."

U svom članku "Tajm" postavlja pitanje da li će Netanjahu odlučiti da donese istorijske odluke, kako u odnosu na Iran, tako i na mirovni proces i procjenjuje da ima prostora za manevar i kompromis za pregovaračkom stolom, ali da neće "postati heroj na račun izraelske bezbjednosti".

Svijet će ubrzo vidjeti da li je Netanijahu državnik ili političar, graditelj ili general, izraelski lider, koji konačno može da sklopi mir sa Palestincima ili neko ko pokreće potencijalno katastrofalni napad na Iran.

Bonus video: