Demonstranti sa raznih strana stižu na samit G8

Pripadnici pokreta Okupiraj (Occupy) i drugi demonstranti pokušaće danas da organizuju proteste ispred Kemp Dejvida, ljetnjikovca predsjednika SAD u Merilendu, gdje su se okupili čelnici osam industrijski najrazvijenih zemalja svijeta (G8)
75 pregleda 1 komentar(a)
Kamp Dejvid SAD, Foto: Beta
Kamp Dejvid SAD, Foto: Beta
Ažurirano: 18.05.2012. 15:40h
Ovogodišnji samit je trebalo da bude održan u Čikagu, neposredno pred samit NATO-a, ali je administracija predsjednika SAD Baraka Obama izmjestila skup u Kemp Dejvid

Ovogodišnji samit je trebalo da bude održan u Čikagu, neposredno pred samit NATO-a, ali je administracija predsjednika SAD Baraka Obama izmjestila skup u Kemp Dejvid. Bijela kuća je demantovala nagađanja da je to učinjeno iz bezbjednosnih razloga.

Međunarodna dešavanja u planinskom gradiću Tarmont, gdje se nalazi Kemp Dejvid, dio su istorije ovog mjesta, pa lokalni zvaničnici čak ohrabruju žitelje da se raduju samitu G8 umjesto da strahuju od njega.

Zastave zemalja učesnica - Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Rusije, Britanije i SAD - istaknute su u centru Tarmonta, iznad oglasne table na kojoj su izlijepljeni isječci iz novina u vezi sa mirovnim pregovorima u Kemp Dejvidu koji su vođeni od 1978. do 2000. godine. U Kemp Dejvid dolaze i demonstranti sa raznih strana svijeta.

Japanski budistički sveštenik Tojošige Sekiguči pješačio je od Pitsburga do Tarmonta, pjevajući i udarajući o doboš, kako bi skrenuo pažnju na svoj zahtjev da članice G8 odustanu od nuklearnog oružja i atomskih centrala.

Etiopljanin Kebadu Belačev pokušaće da dovede nekoliko autobusa sa pripadnicima svojih sunarodnika naseljenih u Vašingtonu kako bi izrazili protest zbog politike premijera Etiopije Melesa Zenavija, koji je gost samita G8.

Dolazak su najavili i pripadnici putujuće manifestacije "Saznaj sve o bespilotnim letjelicama" (Know Drones Tour), koji sa sobom nose replike bespilotnih letjelica korišćenih u borbi protiv terorista.

Protivnici ovih naprava tvrde da se one takođe koriste i za nadzor američke javnosti, i da se uz pomoć tih letjelica čitava planeta pretvara u bojno polje.

Kriza eura na dnevnom redu G8

Sve oči su uprte na dužničku krizu u eurozoni i opasnost koju ona predstavlja za globalni oporavak. Na međunarodnoj sceni prvi put će se pojaviti novi francuski predsjednik Fransoa Oland.

„U Kemp Dejvidu, kao i prilikom prve posjete Njemačkoj, Oland će se naći pod pritiskom da ništa ne preduzme što bi moglo da dovede do raspada evropskog fiskalnog pakta“, kaže dr Stjuart M. Patrik, stručnjak za međunarodnu politiku pri Savjetu za međunarodne odnose u Vašingtonu.

Pakt o ekonomskom rastu koji zahtijeva Oland i kriza vlade u Grčkoj, biće glavne teme samita, pa se mogu očekivati i odgovarajuće izjave, prenosi Dojče vele.

Cio spisak tema isuviše je dugačak za samit koji neće trajati ni 24 sata. Proteže se od obezbjeđenja životnih namirnica za Afriku, preko atomskog spora sa Iranom, planova o povlačenju iz Avganistana, daljih koraka prema Siriji i Sjevernoj Koreji, pa sve do zaštite planete od klimatskih promjena.

Američki predsjednik Barak Obama pozvao je šefove država i vlada iz Velike Britanije, Kanade, Francuske, Rusije, Njemačke, Italije i Japana da dođu u Kemp Dejvid.

Obama je u Kemp Dejvid pozvao i goste. Šefove država i vlada Benina, Etiopije, Gane i Tanzanije koji treba da učestvuju u diskusijama o obezbjeđivanju hrane za Afriku. Diskusija na tu temu je nastavak procesa koji je 2009. otpočeo u italijanskom gradu Lakvili. Stjuart Patrik podsjeća na to da „G8 još uvijek okuplja zemlje koje pružaju veliki dio zvanične razvojne pomoći."

Uvijek i iznova postavlja se pitanje smisla sastanka G8, primjećuje radio. U tih osam država živi 15 odsto svjetskog stanovništva, ali u njima se ostvaruje dvije trećine ukupnog svjetskog privrednog učinka. Riječ je o grupi država bez čvrste organizacije, finansija ili pravila. Sedamdesetih godina, usred naftne krize, formiran je forum za koordinaciju privrednih i trgovinskih pitanja. Danas se pak na dnevnom redu nalaze i politička i ekonomska pitanja.

Bonus video: