Neuspjela otmica bugarskog ambasadora u Jemenu

Pokušaj otmice ambasadora Borisa Pursova dogodio se u subotu poslije podne u jednoj od najprometnijih trgovačkih ulica jemenske prijestonice
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.05.2012. 14:42h

Ambasador Bugarske u Jemenu uspio je da pobjegne otmičarima u centru jemenskog glavnog grada Sane, a sultanat Oman je u tom gradu zatvorio privremeno svoju diplomatsku misiju zbog prijetećih poruka, navode službe bezbjednosti i diplomatski izvori.

"Naoružana grupa ljudi sa kapuljačama na glavi zaustavila je u subotu vozilo ambasadora Bugarske u centru Sane u namjeri da ga kidnapuje. Diplomata je međutim, uspio da im pobjegne i sakrije se u okolnim radnjama.", rekao je Frans presu neimenovani zvaničnik službe bezbjednosti.

Pokušaj otmice ambasadora Borisa Pursova dogodio se u subotu poslije podne u jednoj od najprometnijih trgovačkih ulica jemenske prijestonice, rekao je jedan drugi izvor.

Frans pres navodi da za sada nije moguće dobiti bilo kakve zvanične potvrde o pokušaju otmice bugarskog ambasadora. U ambasadi Bugarske u Sani takođe, nisu željeli da komentarišu incident.

Sana je posljednjih sedmica u velikoj mjeri pošteđena talasa nasilja koji i dalje potresa Jemen, prije svega na jugu i istoku zemlje gdje se infiltrirala teroristička organizacija Al-Kaida u pokušaju da slomi centralnu vlast koristeći prošlogodišnju pobunu protiv režima.

Diplomatski izvori navode da je Oman, zbog ovakve situacije, odlučio da privremeno zatvori svoju diplomatsku misiju u Sani, a diplomatsko osoblje je već napustilo Jemen.

"Diplomatska misija Omana je od danas zatvorena a diplomatsko osoblje u Sani napustilo je Jemen pošto je ta ambasada dobila prijeteće poruke", rekao je Frans presu neimenovani arapski diplomata.

Dobro naoružani pripadnici lokalnih plemena često otimaju stranace u Jemenu. U zamjenu za oslobađanje talaca, otmičari u najvećoj mjeri traže velike otkupe.

Više od 200 osoba je oteto u Jemenu posljednjih 15 godina, a najveći dio njih je oslobođen živ i zdrav.

Bonus video: