U Alžiru optužbe za izbornu krađu

Islamistička koalicija "Zelena Alijansa", za koju se očekuje da će postići dobre rezultate na izborima u Alžiru, optužila je danas vlasti te zemlje za "masovnu prevaru" i ukazala da zbog toga može doći do nemira
0 komentar(a)
Alžir, izbori, Foto: Tanjug
Alžir, izbori, Foto: Tanjug
Ažurirano: 11.05.2012. 16:20h
Portparol Alijanse je ocijenio da je u toku "prevara na najvišem nivou sa ciljem da se promijene rezultati, što zemlju gura u opasnost".

Preliminarni podaci o prebrojavanju su ukazivali da će nekadašnja vladajuća stranka, Nacionalni oslobodilački front, osvojiti 100 poslaničkih mandata, dok će islamistička "Zelena Alijansa" imati gotovo duplo više, u parlamentu sa 462 mesta.

Međutim, podaci na jednoj privatnoj alžirskoj televiziji govore da su islamisti tek na trećem mjestu - iza dvije provladine stranke.

Ovi rezultati nisu mogli biti provjereni iz nezavisnih izvora.

Portparol Alijanse je ocijenio da je u toku "prevara na najvišem nivou sa ciljem da se promijene rezultati, što zemlju gura u opasnost".

Prema njegovim riječima, Alijansa "nije odgovorna za ono što se može desiti" zbog krađe glasova.

Alžirci su u srijedu izašli na prve poslaničke izbore od prošlogodišnjeg "Arapskog proljeća", a odziv je dostigao, po noćas objavljenim zvaničnim podacima, tek 42,9 odsto.

Ipak, to je nešto više nego na prethodnim poslaničkim izborima 2007. godine.

Alžirski predsjednik Abdelaziz Buteflika više puta je pozivao građane, posebno mlade, da glasaju, a na trećini glasačkih mjesta glasanje je produženo.

Uprkos bogatstvu u gasu i nafti, u Alžiru je nezadovoljstvo masovno i česte su demonstracije i nemiri zbog nezaposlenosti, loše infrastrukture i nedostatka stanova.

Nezaposlenost je zvanično tek na 10 odsto, ali iznosi najmanje 20 odsto među diplomcima. Oko 70 odsto stanovništva je mlađe od 35 godina.

Pravo glasa u Alžiru ima 21,6 miliona ljudi. Na današnjim izborima, ocijenjenim kao najslobodnijim u posljednje dvije decenije, oni su birali 462 poslanika iz 44 stranke, uključujući 21 novu, sedam islamističkih grupa i više od stotinu nezavisnih kandidata.

Bonus video: