Apple "uništio" pola miliona radnih mjesta

Apple je uništio skoro isto onoliko poslova koliko je pomogao da se otvori - 490.570
0 komentar(a)
Apple, Foto: Tablet-news.com
Apple, Foto: Tablet-news.com
Ažurirano: 02.05.2012. 09:46h

Kompanija Apple "uništila" je čak 490.000 radnih mjesta u SAD-u svojim uspjehom i selidbom proizvodnje u Kinu, piše Business Insider.

Kako navodi taj medij, Apple je, nakon što je došao na udar javnosti zbog izmještanja poslova u Kinu i angažovanju tamošnjih kompanija u kojima su uslovi rada "diskutabilni", sebi pripisao i zaslugu za stvaranje više od pola miliona radnih mjesta u SAD-u.

To uključuje skoro 50.000 zaposlenih u prodajnoj mreži i samoj kompaniji Apple, kao i zaposlene u FedEx-u i UPS-u, koji vrše isporuke, i zaposlene u Corningu, koji pravi staklo za iPade i iPhone.

Istovremeno, analiza koju je uradio Business Insider pokazala je da je Apple uništio skoro isto onoliko poslova koliko je pomogao da se otvori - 490.570, precizno pokazuju podaci, piše Al Džazira Balkan.

Business Insider je naveo 50 kompanija na koje je negativno uticao uspjeh Applea, a među njima su i velika imena poput IBM-a i HP-a, ali i Microsoft i Yahoo, koji su podijelili preko 300.000 otkaza.

Osim toga, analiza je pokazala da su prateći efekti tih otpuštanja doveli do pada zaposlenosti i u drugim oblastima, poput restorana i trgovaca, kao i u državnom sektoru, a zbog manje naplate poreza, doveli su i do dodatnih blizu 180.000 otkaza.

Bonus video: