Egipat osujetio atentat, Saudijci prećutali cijeli slučaj

Egipat je uhapsio "3 Iranca koji su planirali da ubiju amasadora Ahmeta Katana", oglasio se nekoliko mjeseci nakon što je zavjera osujećena Sami Džamal iz saudijske ambasade
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.05.2012. 16:43h

Egipatske službe bezbjednosti osujetile su prije više mjeseci iranski plan za ubistvo ambasadora Saudijske Arabije u Kairu, kaže pravni savjetnik saudijske ambasade.

Egipat je uhapsio "tri Iranca koji su planirali da ubiju amasadora Ahmeta Katana", izjavio je Sami Džamal, kako prenosi list "Al-Hajat".

On je rekao da su egipatske vlasti informisale saudijsko ministarstvo vanjskih poslova o detaljima zavjere, ali da su Saudijci odlučili da ćute o tome.

"Svi su strahovali da će strani faktori iskoristiti demonstracije ispred ambasade u Kairu da napadnu članove diplomatske misije", rekao je Džamal, a prenosi AFP.

"Fabrikovanje ovakvih stvari može samo da podstakne podjele među muslimanskim zemljama i da koristi cionističkom režimu", kazao je Mehmanparast

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast je, međutim, u Teheranu odbacio ove tvrdnje kao netačne.

"Fabrikovanje ovakvih stvari može samo da podstakne podjele među muslimanskim zemljama i da koristi cionističkom režimu", rekao je on.

Saudijska Arabija odlučila je u subotu da povuče ambasadora iz Egipta i da zatvori svoje diplomatske misije u toj zemlji kao odgovor na demonstracije i prijetnje ispred ambasade u Kairu zbog hapšenja jednog egipatskog advokata u Saudijskoj Arabiji.

Stotine Egipćana protestovale su u utorak pred ambasadom Saudijske Arabije u Kairu tražeći puštanje Ahmada Al-Gazavija, advokata koji se bavi ljudskim pravima, koji je uhapšen zato što je, kako tvrde Saudijci, uvrijedio monarha njihove zemlje.

SAD su u oktobru optužile Iran da planira ubistvo saudijskog ambasadora u Vašingtonu. Iran je to oštro demantovao.

Galerija

Bonus video: