PALILI AUTOMOBILE

U nasilnim studentskim protestima u Meksiku 200 uhapšenih

Studenti koji traže subvencije za stanovanje zapalili su dva policijska automobila u uličnim protestima u meksičkom gradu Moreliji
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 06:06h

Maskirani muškarci su policijske automobile polili benzinom i zatim ih, kako pokazuju televizijski snimci, zapalili molotovljevim kotelima na jednoj od najprometnijih ulica Morelije.

Demonstranti, većinom mladići, traže subvencije od lokalnih vlasti kako bi mogli da nastave da koriste studentske hostele iz kojih ih je izbacila policija.

Neki su studenti zapalili madarce u jednom od hostela kako bi izbjegli hapšenje. Plamen je zahvatio zgradu nakon čega su pozvani vatrogasci.

Morelia je glavni grad meksičke države Mikoakan. Guverner ove države Fausto Valjeho je rekao da je policija postupala u skladu sa zakonom izbacujući studente iz tri hostela u subotu.

"U Mikoakanu imamo zakone koji se moraju poštovati. Nemojmo miješati društvenu borbu sa nezakonitim djelima", prokomentarisao je Valjeho na Tviteru. On je dodao da je uhapšeno 198 osoba a sedmoro ih je povrijeđeno.