Predlog u Egiptu: Ozakoniti seks sa mrtvim suprugama?

On uređuje i minimalnu starost za brak koja je sada snižena na 14 godina, što se direktno kosi sa pravom žena na obrazovanje i zaposlenje
79 pregleda 0 komentar(a)
Egipat izbori 2011, Foto: Globalpost.com
Egipat izbori 2011, Foto: Globalpost.com
Ažurirano: 28.04.2012. 16:35h

Muževima u Egiptu će uskoro biti dozvoljeno da imaju seks sa svojim preminulim suprugama čak šest sati poslije njihove smrti.

Kontroverzni novi zakon mjera je u parlamentu u kom je islam i dalje dominantan.

On uređuje i minimalnu starost za brak koja je sada snižena na 14 godina, što se direktno kosi sa pravom žena na obrazovanje i zaposlenje.

Egipatski nacionalni savjet žena navodno se bori protiv tih promena, koje će „imati negativan efekat na razvoj oblasti ljudskih prava u toj zemlji“.

Pitanje seksa sa preminulom suprugom isplivalo je u maju prošle godine kada je marokanski sveštenik Zamzami Abdul Bari izjavio da je brak validan čak i poslije smrti jednog od supružnika.

On je takođe rekao da žene imaju pravo na seks sa svojim mrtvim suprugom.

„Ovo je veoma ozbiljno. Da li će politička platforma na osnovu koje će se raditi egipatski Ustav zaista baviti takvim pitanjima?

Katastrofalno je davati muževima takvo pravo! Da li su islamski trendovi tako daleko dogurali?“, pita se tamošnji tv voditelj Džaber al-Karmonti.

Postoje određene sumnje da takav plan ne postoji i da su lažnu priču o njemu lansirali novinari lojalni svrgnutom predsjedniku Hosniju Mubaraku.

Bonus video: