loše makete

Sjeverna Koreja na paradi pokazala lažne projektile

Ostaje nepoznato da li su dizajnirani na taj način da se zbune strani analitičari ili su dizajneri traljavo odradili posao
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.04.2012. 09:14h

Pola tuceta novih zlokobnih projektila koje je Sjeverna Koreja pokazala na raskošnoj vojnoj paradi nespretne su makete, kažu analitičari, povećavajući sumnje u tvrdnje o vojnoj moći režima u Pyjongjangu, nakon nedavnog neuspješnog lansiranja rakete, izvijestila je u četvrtak američka TV mreža Fox News.

Oružje prikazano 15. aprila čini se da je mješavina komponenti projektila na tekuće gorivo i čvrsto gorivo, koje nikada ne bi mogle letjeti zajedno. Lelujave oplate raketa pokazuju da je metal pretanak da izdrži let, prenio je Klix.ba

Svaka raketa je malo drugačija od drugih, iako su sve navodno od istog proizvođača. I na kraju, rakete uopšte ne odgovaraju lanserima na koje su postavljene, ocijenili su stručnjaci.

Nakon analize uvećanih fotografija projektila s vojne parade 15. aprila, Šiler i Šmuker, čija komapnija savjetuje NATO u pitanjima raketne tehnologije, tvrde kako makete pokazuju da je Sjeverna Koreja daleko od toga da ima vjerodostojne interkontinentalne rakete

"Nema sumnje da su ti projektili makete, napisali su Markus Šiler i Robert Šmuker, iz njemačke kompanije Schmucker Technologie", u članku objavljenom nedavno na web stranici Armscontrolwonk.com, opisujući ta odstupanja.

Ostaje nepoznato da li su dizajnirani na taj način da se zbune strani analitičari ili su dizajneri traljavo odradili posao.

Rakete, pod oznakom KN-08s, bile su ukrcane na najveće mobilne lansere koje je Sjeverna Koreja ikada otkrila. Pjongjang im je dao poseban značaj predstavljajući ih na kraju povorke, kojom je okončana višesedmična proslava 100. godišnjice oca nacije, Kim Il-sunga.

Predstavljanje projektila izazvalo je međunarodnu pometnju, jer su rakete djelovale novo, dizajnirane za interkontinentalne napade.

To predstavlja veliki problem, jer uz razvoj nuklearnog oružja, odavno se sumnja da Sjeverna Koreja razvija interkontinentalne balističke rakete, ili ICBM, sposobne da dosegnu ciljeve u SAD-u.

Vašington tvrdi da se 13. aprila, kada je Sjeverna Koreja objavila da lansira raketu sa satelitom, radilo o testiranju interkontinentalne rakete, a ne o naučnoj misiji Pjongjanga.

Nakon analize uvećanih fotografija projektila s vojne parade 15. aprila, Šiler i Šmuker, čija komapnija savjetuje NATO u pitanjima raketne tehnologije, tvrde kako makete pokazuju da je Sjeverna Koreja daleko od toga da ima vjerodostojne interkontinentalne rakete.

"Još uvijek nema dokaza da Sjeverna Koreja zapravo ima funkcionalni ICBM", zaključili su, dodavši da lažna parada upućuje kako je Sjeverna Koreja daleko od ozbiljnog napretka prema ostvarenju sna o interkontinentalnoj raketi s nuklearnom bojevom glavom.

Galerija