Libija zabranila stranke zasnovane na vjerskim principima

Libijski vladajući Nacionalni prelazni savjet usvojio je novi zakon po kome se zabranjuju stranke zasnovane na vjerskim principima, rekao je danas portparol Savjeta.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 15:51h

Zakon su osudile islamističke stranke koje se pripremaju da učestvuju na izborima.Porptarol Savjeta Mohamed al-Harizi rekao je da je Savjet sinoć usvojio zakon o formiranju političkih stranaka, i da je cilj ove klauzule u okviru tog zakona da se sačuva nacionalno jedinstvo.

Islamske stranke i pokreti nastoje da popune političku prazninu nastalu poslije pada autoritarnih režima u pobunama u arapskim zemljama prošlog proljeća. U Tunisu i Egiptu islamisti su ostvarili znatne političke pomake na parlamentarnim izborima.
Partije ne treba da se zasnivaju na etničikoj, vjerskoj ili plemenskoj ideologiji, rekao je on. "Mi ne želimo da vlada bude podijeljena na osnovu ovih ideoloških razlika", dodao je.Islamisti kao i većina političkih ili vjerskih grupa u Libiji bili su dugo potiskivani pod vladavinom bivšeg vođe Muamera Gadafija, kojeg su libijski pobunjenici ubili u oktobru prošle godine poslije osmomjesečne pobune.Član prelaznog savjeta Fathi Baadža rekao je da ovaj zakon nije uperen protiv umjerenih islamista, ali da isključuje radikalne islamiste koji "slijede politiku isključenja drugih".Zakon je proglašen važećim dva mjeseca uoči prvih opštih izbora u zemlji na kojima će se birati skupština od 200 poslanika čiji je zadatak da napiše novi ustav i formira novu vladu Libije.Islamske stranke i pokreti nastoje da popune političku prazninu nastalu poslije pada autoritarnih režima u pobunama u arapskim zemljama prošlog proljeća. U Tunisu i Egiptu islamisti su ostvarili znatne političke pomake na parlamentarnim izborima.

Muslimansko bratstvo, najorganizovaniji pokret u Libiji, osudio je ovaj potez prelaznih libijskih vlasti."To nije demokratija", rekao je portparol partije Sloboda i razvoj koju je osnovalo Muslimansko bratstvo ranije ove godine."Ne razumijemo ovaj zakon... mogao bi da ne znači ništa ili bi mogao da znači da niko od nas ne može da učestvuje u izborima", dodao je."Mi smo nacionalistička partija i islam je naša vjera. Ovaj zakon je neprihvatljiv i samo pogoduje liberalima", dodao je.

Bonus video: