Pakistan lansirao projektil srednjeg dometa

Prije nekoliko dana je Indija, regionalni rival Pakistana, testiralasvoj projektil većeg dometa
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.04.2012. 10:02h

Pakistan je danas uspješno testirao unaprijeđeni projektil tipa Šahin koji može da ponese nuklearnu bojevu glavu.

Prije nekoliko dana je Indija, regionalni rival Pakistana, testiralasvoj projektil većeg dometa.

Kako je danas saopštila pakistanska vojska, projektil "Hatf IV Sahin-1A" lansiran je kao okeanu. Srednjeg je dometa, većeg od prethodnog modela "SSahin-1" za koji se vjeruje da može da pogodi metu na udaljenosti do 750 kilometara.

"Unaprijeđena verzija Sahin 1-A che dodatno učvrstiti pakistansku sposobnost odvraćanja (protivnika)", izjavio je general Halid Ahmed Kidvaj, koji je prisustvovao lansiranju.

Kidvaj je zadužen za nuklearni program Pakistana.

Indija je prošlog četvrtka saopštila da je uspješno izvela test- lansiranje novog projektila dugog dometa tima Agni-V, koji može da ponese nuklearnu bojevu glavu a može da pogodi metu na udaljenosti od 5.000 kilometara.

Otkako je indijski potkontinent dobio nezavisnost od Velike Britanije, 1947. godine, Indija i Pakistan su tri puta ratovali.

Odnosi dve zemlje su se donekle poboljšali prošle godine, naročito u trgovini, ali one još smatraju jedna drugu neprijateljem i redovno testiraju oružje da bi pokazale vojnu moć.

Posljednje indijsko testiranje projektila više je, međutim, služilo kao poruka Kini, nego kao poruka svom zapadnom susjedu.

Raketa Agni-V prvi put omogućuje Indiji da dosegne Peking i Šangaj, i vlada u Nju Delhiju je pohvalila njeno lansiranje kao korak ka uspješnom pariranju dominantnom položaju Kine u regionu.

Galerija

Bonus video: