Brod povezan sa Asadovim režimom nosi teret u CG?

Nastavlja se misterija oko njemačkog broda koji danima kruži Mediteranom
0 komentar(a)
Atlantik kruzer, Foto: Spiegel.de
Atlantik kruzer, Foto: Spiegel.de
Ažurirano: 17.04.2012. 20:36h

Nastavlja se misterija oko njemačkog teretnog broda koji je iznajmila jedna ukrajinska kompanija, a koji pod zastavom Antigve i Barbude već nekoliko dana kruži Sredozemljem.

Političari u Njemačkoj budnim okom prate situaciju zbog navoda medija da brod „Atlantik kruzer“ prenosi vojnu opremu i municiju za režim Bašara al Asada, uprkos embargu na oružje EU.

Vlasnici broda naredili su članovima posade da ispitaju dio tereta koji prenose, ali nisu pronašli oružje namijenjeno sirijskom režimu, saopštio je brodovlasnik, kompanija Bokstigl.

„Teret je natovaren u Mumbaiju, Indiji, a njegova odredišta su Sirija, Turska i Crna Gora“, navodi se dalje u saopštenju. Teret koji bi trebalo da bude isporučen Siriji sastoji se od „djelova za jednu termoelektranu“, koje je ministarstvu energetike poslao jedan proizvođač elektrana iz Indije, navodi se u dokumentaciji.

Kompanija je naglasila da „nema indicija da bi teret mogao da bude, kao što piše u medijima, oružje, municija i teško naoružanje“

Kompanija je naglasila da „nema indicija da bi teret mogao da bude, kao što piše u medijima, oružje, municija i teško naoružanje“.

Kompanija ističe i da njihov brod, prema ugovoru koji je sklopila sa ukrajinskom kompanijom, „smije da prenosi samo teret koji je u skladu sa zakonom“.

Kapetan kaže da prenose opasan teret

Uprkos saopštenju Bokstigla, pitanje i dalje stoji. Kompanija je dostavila opsežne informacije o sadržaju tereta koji je krajem prošle sedmice trebalo da bude istovaren u sirijsku luku Tartus. Međutim, kompanija nije saopštila sadržaj tereta koji bi trebalo da bude istovaren u Tursku i Crnu Goru, navodi „Špigl“.

Nakon što je sadržaj tereta otkriven, jedna firma sa Kipra odbila je da usluži brod

Međutim, kapetan „Atlantik kruzera“ sugerisao je da se na brodu ne nalaze samo navedeni djelovi. U vrijeme kada je brod prolazio kroz Suecki kanal i kasnije tokom planiranog zaustavljanju na Kipar radi punjenja goriva, kapetan je ispričao da prenose teret sa opasnim proizvodima koji su klasifikovani kao „UN 0105, 0030, 0029 i 0065“, skraćenice za eksplozivnu i električnu opremu, uključujući detonatore.

Nakon što je sadržaj tereta otkriven, jedna firma sa Kipra odbila je da usluži brod. Brodu nije dopušteno ni da uđe u Kipar „zbog embarga na oružje koje se šalje u Siriju“.

Vlasnici broda i firma koja je odgovorna za ugovaranje tereta, „C. E. G. Bulk čartering“, kao i ukrajinska kompanija koja trenutno iznajmljuje „Atlantik kruzer“, dali su oprečne informacije o sadržaju tereta.

Prema riječima Torstena Ledekea iz „C. E. G. Bulk čartering“, u tovarnom listu stoji da su utovarene samo „pumpe i drugi slični proizvodi“. Međutim, ukrajinska firma navodi da je na brodu „opasan teret“, uključujući municiju. Međutim, kompanija tvrdi da je taj teret namijenjen Turskoj i Crnoj Gori, a ne Siriji.

Isključivali i primopredajnik

Njemačka vlada je saopštila da će nastojati da slučaj riješi što je prije moguće. Na kraju krajeva, stvari mogu postati veoma neugodne za Berlin ako se dokaže da je njihov brod umiješan u prenošenje oružja za Asadov režim. Ranije ove nedjelje, Ministarstvo inostranih poslova u Berlinu ja zatražilo od ambasada u Nikoziji, Bejrutu i Ankari da kontaktiraju sa njihovim zvaničnicima u Siriji i ispitaju stvar.

Brod od utorka nije ušao ni u jednu luku, premda njegovi vlasnici navode da će uskoro pristanuti u tursku luku Iskenderun.

Brod od utorka nije ušao ni u jednu luku, premda njegovi vlasnici navode da će uskoro pristanuti u tursku luku Iskenderun

Brod je prošlog petka zaustavljen blizu obale Sirije, okrenuo se i neko vrijeme kružio. Naređeno mu je da stane nakon što su opozicioni političari u Siriji upozorili da prenosi vojnu opremu.

„Od vlasnika broda je zatraženo da ne ulaze u sirijske luke,“ stoji u saopštenju Bekstigla. „Inače će brod biti napadnut i potopljen“.

Pitanje ostaje i zbog čega je često bio isključivan primopredajnik koji omogućava da lokacija broda bude utvrđena. Sistem za automatsku identifikaciju (AIS) bio je u ponedjeljak još jednom isključen – korak koji u pomorskoj industriji opisuju kao krajnje neobičan. Međutim, kompanija ima opravdanje za to: „Zbog njihove zaštite, posada je određeni vremenski period isključila AIS kako bi onemogućila da brod bude napadnut“.

Bonus video: