Kim Džong-un održao prvi govor: Krenimo ka konačnoj pobjedi

Nekoliko hiljada vojnika umarširalo je na trg noseći crvene zastave uz zvuke bubnjeva
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2012. 11:28h

Na vojnoj paradi u Pjongjangu, povodom 100 godina od rođenja osnivača države Kim IL-Sunga, pokazana je nova raketa, a lider Kim Džong-Un održao je prvi govor.

Proslava, u kojoj su učestvovali i vojnici i civili, održana je na velikom trgu koji je dobio ime po Kimovom djedu Kim IL-Sungu.

Nekoliko hiljada vojnika umarširalo je na trg noseći crvene zastave uz zvuke bubnjeva, prenijele su agencije.

"Mi moramo uložiti maksimalan napor u jačanje narodne armije kako bismo povećali dostojanstvo korejske vojske i ispunili zadatak izgradnje snažne i prosperitetne socijalističke države", rekao je Kim Džong Un.

"Čestitam našim sunarodnicima u Južnoj Koreji i širom svijeta koji se zalažu za ujedinjenje i prosperitet nacija. Krenimo u pravcu konačne pobjede", kazao je novi sjevernokorejski lider.

Kim Il-Sung je umro 1994. godine, a naslijedio ga je sin Kim DŽong-IL. Kim Džong-Un je došao na vlast neočekivano rano kada je njegov otac Džong-IL u decembru prošle godine umro od infarkta.

Kim Il-Sung je 1948. godine osnovao komunističku državu, a dvije godine kasnije je krenuo u rat sa Južnom Korejom.

On i dalje važi za "večnog predsjednika", a njegovo balzamovano tijelo je izloženo u staklenom sanduku u meomorijalnoj palati Kumsusan.

Galerija

Bonus video: