Žena kandidat na izborima za predsjednika Avganistana

"Veoma je lako terorisati žene u Avganistanu. Lako je podnijeti tužbe protiv žena i nakon toga je njen politički život okončan", rekla je Kufi
72 pregleda 0 komentar(a)
Favzija Kufi, Foto: Reuters
Favzija Kufi, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.04.2012. 12:51h

Istaknuta članica avganistanskog parlamenta, sinonim zaštite prava žena, Favzija Kufi želi da se kandiduje na predsjedničkim izborima 2014.

Kako prenosi agencija Rojters 36-godišnja Kufi očekuje žestoku opoziciju, prijetnje i pritisak na njenu porodicu dok se sprema za predsjedničku kampanju.

Aktuelni predsjednik Hamid Karzai moraće da odstupi sa mjesta predsjednika jer mu ustav dozvoljava samo dva mandata.

"Sigurna sam da će moja kampanja biti najglasnija. Mnogi će biti protiv mene", rekla je Kufi u intervjuu agenciji Rojters.

Kufi je prva osoba koja je javno izjavila da će se kandidovati na predstojećim izborima.

Rojters navodi da većina običnih Avganistanaca u ultrakonzervativnoj muslimanskoj zemlji ne shvataju ideju ženskog lidera previše ozbiljno, ali da se Kufi ne da omesti.

"Veoma je lako terorisati žene u Avganistanu. Lako je podnijeti tužbe protiv žena i nakon toga je njen politički život okončan", rekla je Kufi.

U prošlosti je iznenadila mnoge muške kolege, prvi put kada je postala članica parlamenta i kasnije kada je postala prva zamjenica predsjednika parlamenta. Zbog toga su talibani i pripadnici Hakanija više puta pokušali da je ubiju.

Ona je 19. od 23-oje djece poligamnog oca, a postala je prva djevojčica u porodici koja se obrazovala.

Govoreći na tečnom engleskom jeziku, Kufi je rekla da će se takođe suočiti sa opozicijom iz Karzaijeve administracije, koju ona krivi za mnoge problema, uključujući korupciju, nasilje i slabu vladavinu zakona.

Bonus video: