SAVJET BEZBJEDNOSTI

Rusija protiv rezolucije UN-a o slanju posmatrača u Siriju

Rusija se danas usprotivila nacrtu rezolucije koji su predstavile zapadne članice Savjeta bezbjednosti o slanju posmatračke misije u Siriju koja bi nadgledala prekid vatre i tako je onemogućila glasanje
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 08:47h

U Savjetu bezbjednosti su se nadali da će danas izglasati rezoluciju o slanju do 30 vojnih posmatrača na teritoriju Sirije već od iduće sedmice.

Ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin ohladio je svaku nadu u brzo glasanje izjavivši da je ostalo "još puno posla" i da će se razgovori nastaviti u subotu.

Jedan diplomata koji učestvuje u pregovorima je kazao da se Rusija, posljednji saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u UN-u, "pogađa oko svake rečenice" teksta koji su predložili SAD, Velika Britanija i Francuska.

Ruski ratni brodovi patroliraju u blizini obala Sirije

Ruski ratni brodovi biće na stalnom dežurstvu u Sredozemnom moru u blizini obala Sirije, saopštio je danas izvor iz Ministarstva odbrane Rusije.

Poslije pogoršanja sigurnosne situacije u Siriji u februaru prošle godine, u regionu Mediterana povećano je prisustvo ratnih brodova SAD, Francuske, Velike Britanije i Njemačke, dok se na borbenom dežurstvu kod obala Sirije nalazi jedan ruski patrolni brod "Smetlivi".

"Donijeta je odluka o stalnom prisustvu brodova ruske ratne mornarice u blizini sirijske obale. Na smjenu brodu 'Smetlivi' doći će tokom maja drugi brod", saopštio je izvor iz Ministarstva, prenose agencije.

Isti izvor je naveo da će Rusija poslati u Mediteran brod "Pitlivi", takođe iz sastava Crnomorske flote, ali i da nije isključeno da će biti upućen čitav odred patrolnih brodova.

Tokom protekle zime u Mediteranu se nalazilo nekoliko brodova ruske flote, uključujući i nosač aviona "Admiral Kuznjecov", a oni su, nakon dva mjeseca, u februaru vraćeni u bazu.