Egipat bi pobjedom islamista postao vjerska država

Potpredsjednik Egipta u vrijeme Hosnija Mubaraka i bivši šef obavještajne službe Omar Sulejman izjavio je danas da je odlučio da se kandiduje za predsjednika kako bi spriječio islamiste da pretvore Egipat u "vjersku državu"
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.04.2012. 18:57h

Sulejman je upozorio da bi pobjeda predstavnika neke islamističke grupe na predsjedničkim izborima dovela do međunarodne izolacije Egipta.

Kandidovanje predstavnika Muslimanskog bratstva, koje je poslije zbacivanja Mubaraka s vlasti postala jedna od najjačih političkih snaga u zemlji, "zaprepastilo" je Egipćane, kazao je Sulejman, pošto su ranije rekli da neće imati svog predsjedničkog kandidata.

Parlament već dva dana raspravlja o nacrtu zakona kojim bi visokim zvaničnicima Mubarakovog režima na 10 godina bila oduzeta politička prava, uključujući glasanje i kandidovanje za neku državnu funkciju.

Ako bi parlament usvojio zakon, a vojne vlasti ga ratifikovale, Sulejman ne bi mogao da učestvuje na izborima, zakazanim za 23. i 24. maj.

Sulejman je u intervjuu za nedjeljnik El-Fagr rekao da Muslimanskom bratstvu već pripada skoro polovina poslaničkih mjesta i da bi, ako pobjede na predsjedničkim izborima, kontrolisali sve državne institucije.

"Ako Egipat potpadne pod vlast islamističkih grupa, upašće u izolaciju a njegov narod neće moći da komunicira s drugima", kazao je Sulejman.

Njegovi pomoćnici su rekli da su za dva dana prikupili više od 100.000 potpisa za njegovu kandidaturu, skoro četiri puta više nego što je potrebno.

Podrška Sulejmanu je porasla među liberalnim i umjerenim Egipćanima koji strahuju od islamista, dok drugi smatraju da bi njegova pobjeda značila povratak starog režima.

Bonus video: