Spašeno 9 peruanskih rudara

Rudari su zatrpani kada se urušio dio okna zbog eksplozije koju su oni sami aktivirali u napuštenom rudniku Kabesa de Negro, koji se nalazi na 325 kilometara južno od glavnog grada Lime.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2012. 18:22h

Devet peruanskih rudara spašeno je danas poslije šest dana koje su proveli zarobljeni u urušenom oknu rudnika bakra na jugozapadu zemlje.

Njih devetoro, starosti između 23 i 58 godina, izašlo je iz rudnika sat poslije zore po lokalnom vremenu iz ojačanog tunela koji su spasioci iskopali kroz osam metara zemlje i stijenja.

Rudari su nosili naočare da ih zaštite od dnevnog svijetla i bili su ogrnuti ćebadima. Dočekao ih je peruanski predsjednik Olanta Humala koji je proveo noć kod rudnika.

Rudari su zatrpani kada se urušio dio okna zbog eksplozije koju su oni sami aktivirali u napuštenom rudniku Kabesa de Negro, koji se nalazi na 325 kilometara južno od glavnog grada Lime.

Komunicirali su sa spasiocima kroz crijevo, postavljeno prije urušavanja okna, kroz koje su takođe dobijali hranu i ljekove tokom teškog perioda u jami dugoj 50 metra.

Jedan od rudara rekao je da su pričali jedan drugom viceve, pjevali i radili vježbe kako bi održali moral, ali da je bilo teško.

Rudnik Kabesa de Negro u kome su radili bio je napušten 1980-ih godina. Ilegalna iskopavanja ruda su rasprostranjena pojava u Peruu, jednom od vodećhih svjetskih proizvođača srebra, bakra i zlata.

Njihovo spašavanje poređeno je sa slučajem spašavanja 33 čileanska rudara koji su bili zatrpani 69 dana na dubini od preko 700 metara 2010. godine u čileanskom gradu Kopiapu.

Spašavanje u Peruu, međutim, nije ni izbliza bilo tako veliki inženjerski poduhvat jer rudari nisu bili blokirani tako duboko pod zemljom. Za njihovo iskopavanje nije bilo potrebno koristiti ni tešku opremu ni bušenje da se izvuku. Spasioci su koristili, ašove, pijuke i ručna kolica.

Bonus video: