Sirija: Najmanje 38 mrtvih u sukobima

U sukobima širom zemlje stradalo najmanje 38 ljudi, sukobi se nastavljaju uprkos ulasku mirotvoraca UN-a u zemlju
57 pregleda 0 komentar(a)
Sirija, Homs, bombardovanje, Foto: Petercliffordonline.com
Sirija, Homs, bombardovanje, Foto: Petercliffordonline.com
Ažurirano: 05.04.2012. 17:34h

U centralnoj pokrajini Homs, četvoro civila je poginulo kada je vojska granatirala grad Raštan, a među ubijenima je i dvoje djece, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

U samom gradu Homsu, osmorica vojnika su poginula, a više desetina je povrijeđeno, u borbama sa pobunjeničkim snagama u predgrađima Deir Balabe, objavila je ova organizacija sa sjedištem u Londonu.

Takođe u Homsu, ubijeno je i četvoro civila, od kojih su troje noževima izboli pripadnici prorežimske milicije Šabiha.

U odvojenom sukobu, vojska je uz pomoć tenkova, u zoru upala u grad Dumu u blizini Damaska, uprkos snažnoj vatri i raketnoj paljbi, prenio je Frans pres.

Sukobi između vojske i pobunjenika zabilježeni su u različitim djelovima Dume, a u njima je jedan civil ubijen iz snajpera.

Dvojica mladića poginula su u Kfar Susi, predgrađu Damaska, kada su na njihov automobil pripadnici bezbijednosne službe otvorili vatru.

U međuvremenu, u pokrajini Idlib, ubijeno je najmanje osmoro civila i šest pripadnika režimske vojske.

Takođe, petorica vojnika ubijena su u dva odvojena napada u južnoj oblasti Dara, gdje su u martu prošle godine izbili sukobi protiv režima predsednika Bašara al-Asada.

Do sukoba je došlo istog dana kada je u Damask stigao tim mirovnjaka na čelu se norveškim general-majorom Robertom Modom, prema planu specijalnog izaslanika UN Kofija Anana.

Prekid vatre je ključni element Ananovog plana u šest tačaka, koji treba da stupi na snagu sljedeće sedmice.

Plan predviđa da se snage režima povuku iz gradova i poštuju prekid vatre, a da pobunjenici odmah prekinu nasilje, nakon čega bi sve strane trebalo da započnu pregovore o političkom rešenju.

Prema procjenama UN, u sukobima u Siriji od marta prošle godine poginulo je više od 9.000 ljudi.

Bonus video: