110 km od Tripolija

Libijska policija reagovala u sukobu dva rivalska grada

Brigada libijske policije angažovana je da spriječi sukob između dva rivalska grada blizu granice s Tunisom, poslije čega je postignuto primirje i obezbjeđeno oslobađanje talaca, izjavio je lokalni plemenski vođa
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2012. 15:03h

Sukob između gradova Ragdalin i Zvara, na oko 110 kilometara od Tripolija, poslednji je u nizu lokalnih sukoba koji su izbili po plemenskim i regionalnim linijama poslije svrgnuća režima Moamera Gadafija.

Intervencija policijskh snaga koje čine bivši pobunjenici, predstavlja neuobičajeno brzu reakciju centralnih libijskih vlasti koje su optuživane da su neefikasne u smirivanju lokalnih sukoba, ocjenjuje agencija AP.

Posljednji sukob je izbio pošto su borci iz Ragdalina saopštili da su juče zarobili 34 taoca iz susjednog grada Zvara koji su se vraćali s granice s Tunisom, gdje je brigada iz Zvare pomagala nove graničare.

Portparol Ragdalina rekao je da je ovaj potez uslijedio pošto je brigada iz Zvare više mjeseci napadala i pljačkala rivalski grad.

Šef lokalanog savjeta u Zvari rekao je da je 21 čovek iz tog grada zarobljen. Brigada iz Zvare je potom iz osvete zaustavila tri porodice iz Ragdalina koje su putovale glavnim putem i uzela ih za taoce, dodao je on.

Potom je sinoć izbio sukob u kojem su korišćene automatske puške i tenkovi, navele su obije stane. Za sada nije poznato da li je bilo žrtava.

Plemenski vođa iz Zvare rekao je da su snage ministarstva unutrašnjih poslova došle iz Tripolija da bi smirile sukob između dva grada koji su udaljeni oko 10 kilometara.

Građani iz Zvare, koja ima oko 45.000 stanovnika brzo su se prošle godine pridružili pobuni protiv Gadafija, dok je u Ragdalinu, dva puta većem po broju stanovnika, bilo utočište Gadafijevih pristalica i žitelje tog grada uglavnom arapskog porijekla bivši režim je opremio oružjem.

Preporučujemo za Vas