NEMA POVRATKA

Ko se navuče na „kinesko bijelo“, ne osjeća heroin

Fentanil se u medicinske svrhe koristi kao anestetik ili lijek protiv bolova. Može biti i do stotinu puta jači od morfijuma
208 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 10:52h

Od predoziranja fentanilom, vrstom sintetičkog heroina, u Estoniji umre više mladih ljudi nego u saobraćajnim nesrećama.

„Kinesko bijelo“, narkotik koji se proizvodi u ilegalnim laboratorijama u Rusiji, skoro potpuno je zamijenio heroin na estonskom tržistu i puno je smrtonosniji.

„Tako se lako navući“, kaže Marko (25), koji se dva puta predozirao i preživio. Njegova dva prijatelja su umrla od prekomjerne količine fentanila.

Marko je za BBC izjavio da očajnički želi da se riješi svoje zavisnosti. Počeo je da se „fiksa“ prije sedam godina, kada mu je bilo 18.

„Bio sam mlad i glup. Probao sam fentanil prvi put sa prijateljima kada sam bio pijan i svidjelo mi se, i uskoro sam ga koristio svakodnevno”.

Kaže da je uspio da smanji i trenutno konzumira drogu tri do četiri puta mjesečno. Međutim, potrebna mu je dnevna doza metadona da bi se izborio da simptomima odvikavanja.

Još teže se izboriti sa mentalnom zavisnošću.

„Bio sam van Estonije godinu i po, i nisam se drogirao. Ali čim sam se vratio, nakon sat sam opet došao u iskušenje – to mi je negdje u glavi i ne mogu ga izbaciti”.

Marko je samo želio da proba još jednom. „Ali, ne postoji nešto što se zove još jedan put.“

Kaže da mora ponovo otići iz Estonije i da je to jedino rješenje.

Pojavio se prije 10 godina

Fentanil se u Estoniji pojavio prije oko deset godina, tokom nestašice heroina, piše BBC.

Može biti sto puta jači od heroina i kada se jednom proba, nema povratka.

„Onaj koji se navukao na 'kinesko bijelo' više ne osjeća heroin,“ kaže Ragnar, koji se liječi u u centru za odvikavanje u Talinu. On se predozirao oko 50 puta.

„Ne znam kakvo je to čudo. Svaki put kad se predoziram, ja sam mrtav. Ali onda dođe hitna pomoć i spasi me.“

Prema najnovijim podacima, stopa smrtnosti od predoziranja u Estoniji je najveća u Evropskoj uniji - sedam puta veća od prosjeka.

Greške dilera mogu imati fatalne posljedice

U estonskom Centru za forenzičku nauku objašnjavaju zašto fentanil može biti tako smrtonosan.

U posudici se nalazi manje od pola kašičice praha karamel boje.

Može biti sto puta jači od heroina i kada se jednom proba, nema povratka

„Izgleda kao jedna doza amfetamina. Tu je zapravo 37 doza fentanila,“ kaže načelnik policije Risto Kaseme.

„Ta mala količina bi mogla zapravo ubiti više od deset osoba.“

Jačina doze znatno varira a kada dileri miješaju drogu sa drugim supstancama da ublaže dejstvo, greške mogu imati fatalne posljedice.

„Oni koriste osnovno znanje iz hemije i daju sve od sebe, jer nijedan diler ne želi da mu mušterija umre – ali se često dolazi do smrtnog ishoda,“ rekao je Kaseme.

„Stoga je zaista teško uzeti dozu koja će korisnika 'dići' ali neće ubiti.“

Fentanil se u medicinske svrhe koristi kao anestetik ili lijek protiv bolova

Fentanil se u medicinske svrhe koristi kao anestetik ili lijek protiv bolova. Može biti i do stotinu puta jači od morfijuma. Poznat kao sintetički heroin, može se rastvoriti u vodi i ubrizgavati. Procijenjena smrtonosna doza čistog fentanila je 2 mg. Potiskuje refleks disanja i predoziranje može dovesti do kome i smrti.

Ostatak Evrope da se pripremi

Eksperti iz Talina se pitaju zašto je fentanil toliko zastupljen samo u Estoniji i da li je samo pitanje vremena kada će se proširiti njegova upotreba. „Naš susjed je Rusija, zato je došao tako brzo,“ kaže Katri Abel Olo, koja se bavi istraživanjem o fentanilu.

Međutim, teže je objasniti zašto, nakon dest godina, velika većina korisnika u Estoniji i dalje potiče iz njene ruske zajednice.

„Priča se da Estonci više vole da 'šmrču' ili uzimaju drogu oralno a da Rusi vole da je ubrizgavaju,“ kaže Abdel-Olo.

Uprkos pokušajima da se fentanil švercuje u Finsku i Letoniju, kao i pojedinačnim slučajevima pojave u Slovačkoj i Češkoj, za sada je to uglavnom estonski problem. Međutim, Abel-Olo upozorava da bi ostatak Evrope morao da se pripremi. „Toliko je smrtonosna,“ kaže ona.

„Mislim da bi trebalo da budu spremni.“