Ispovjest člana "Posmrtne brigade" iz Homsa

Za Huseina, prvo pogubljenje bila je „ulaznica“ u posmrtnu brigadu Homsa. Njeni članovi ubijaju u ime sirijske revolucije. Mučenje, međutim, ostavljaju drugima: za to služi istražna brigada. „Oni rade prljavi posao“, ispričao je Husein
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.03.2012. 20:32h

Hjuman rajts voč (HRW) je osudio nasilje koje su sirijski pobunjenici počinili u njihovom utočištu – Homsu. Međutim, jedan član pobunjeničke „posmrtne brigade“, koji je pogubio četiri osobe, u intervju za „Špigl“ govori o svom poslu.

Njegova prva žrtva je bio muškarac, šiit, koji je priznao da je ubijao žene čiji su muževi i djeca protestovali protiv režima predsjednika Bašara al Asada. Stoga su pobunjenici odlučili da taj muškarac, vojnik sirijske armije, takođe zaslužuje da umre.

Za Huseina, prvo pogubljenje bila je „ulaznica“ u posmrtnu brigadu Homsa. Njeni članovi ubijaju u ime sirijske revolucije. Mučenje, međutim, ostavljaju drugima: za to služi istražna brigada. „Oni rade prljavi posao“, ispričao je Husein, koji se trenutno nalazi na liječenju u jednoj bolnici u libanskom gradu Tripoli. Povrijeđen je početkom marta kada mu se prilikom vojne invazije na Baba Amr dio šrpanela zabio u leđa.

Za Huseina, prvo pogubljenje bila je „ulaznica“ u posmrtnu brigadu Homsa. Njeni članovi ubijaju u ime sirijske revolucije.

Krvava pobuna protiv Asadovog režima traje više od godinu, a Huseinova priča potvrđuje da su pobunjenici takođe izgubili nevinost.

Sirijci odrastaju uz jezik nasilja

„Više u Siriji ne važe nikakvi zakoni“, pojasnio je Husein. „Vojnici i banditi koje je angažovao režim ubijaju muškarce, povređuju djecu i siluju naše žene. Ako to ne uradimo, niko neće kazniti te počinioce“.

Jedan od razloga je i želja za osvetom. „Dva puta su me hapsili. Mučili su me 72 sata. Objesili su me za šake, sve dok mi nisu popucali zglobovi na ramenima. Pekli su me vrelim željezom. Naravno da želim osvetu“.

Njegova porodica je, takođe, propatila. Husein je u intervjuu za „Špigl“ ispričao da su snage režima ubile njegova tri strica. „Jedan od njih poginuo je sa svoje petoro djece“, rekao je. „Njihove ubice ne zaslužuju milost“.

Husein vjeruje da je nasilje prosto u prirodi njegovog društva. „Djeca u Francuskoj odrastaju uz francuski, i nauče da ga perfektno govore“, rekao je. „Mi, Sirijci, odgojeni smo uz jezik nasilja. Nijedan drugi ne govorimo“.

Međutim, piše „Špigl“, uprkos razlozima pobunjenika za to što su uzeli pravdu u svoje ruke, Huseinove akcije potpadaju po ono što je Hjuman rajts voč opisao kao „ozbiljno kršenje ljudskih prava“.

Husein i njegove povrijeđene kolege kritike HRW-a smatraju nepoštenim: „Mi, pobunjenici, pokušavamo da branimo narod“, objasnio je jedan do boraca, poznat po ratnom imenu Abu Rami.

Pobunjenici su prošle zime u Homsu uveli i alternativni pravosudni sistem. „Kada uhvatimo pristalice režima, izvodimo ih pred vojni sud“, objašnjavaju Abu Rami i Husein. Istražna brigada izvještava o priznanju optuženog. Osumnjičeni često na mobilnim telefonima imaju snimke na kojima su zabilježena nehumana ponašanja prema pobunjenicima. „U takvoj situaciji, njihova krivica se brzo dokaže“. Nakon presude, zatvorenici su predati posmrtnoj brigadi, koja ih odvodi do neke bašte ili groblja. Zatim Husein dolazi sa nožem.

„Od prošlog ljeta pogubili smo malo manje od 150 ljudi, što čini 20 odsto naših zatvorenika“, saopštio je Abu Rami. Brigada, međutim, ima više posla sa izdajicama iz sopstvenih redova nego sa ratnim zatvorenicima. „Ako uhvatimo nekog sunita kako špijunira ili građana koji je izdao revoluciju, to brzo riješimo“, kazao je Abu Rami. Posmartna brigada je od početka pobune pogubila između 200 i 250 izdajica.

Priroda svake revolucije, objašnjava Abu Rami, je jednostavno krvava. „Sirija nije zemlja za osjetljive“.

Galerija

Bonus video: