Amerikancu presadili pola lica, zube, jezik i vilicu

Polako mu se vraća osjećaj u licu i, na veliko iznenađenje ljekara, već je počeo da pere zube i da se brije. Osim toga, vratilo mu se i čulo mirisa, koje je izgubio poslije nesreće
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2012. 07:52h

Ričard Li Noris (37), koji je 1997. nesrećnim slučajem teško i do neprepoznatljivosti povrijedio lice, prošle nedjelje je podvrgnut transplantaciji, zahvaljujući kojoj ima novo lice, zube, jezik i vilicu.

Predstavnici Medicinskog centra Univerziteta u Merilendu saopštili su da se Noris dobro oporavlja poslije operacije koja je trajala 36 sati.

„Polako mu se vraća osjećaj u licu i, na veliko iznenađenje ljekara, već je počeo da pere zube i da se brije. Osim toga, vratilo mu se i čulo mirisa, koje je izgubio poslije nesreće“, kazali su ljekari. Hirurzi tvrde da je riječ o najsloženijoj transplantaciji lica na svijetu.

Kada je 1997. slučajno pucao sebi u lice, izgubio je nos i usne i nije mogao da pokreće usta. Petnaest godina je živio kao pustinjak, nosio je masku, a iz kuće je izlazio samo noću. Više puta je podvrgnut rekonstruktivnoj hirurgiji, ali nijedna nije bila uspješna kao ova. Lice je dobio od anonimnog donatora, čiji su organi istog dana spasili živote još pet pacijenata.

Šest dana nakon operacije, Noris pokreće jezik, otvara i zatvara oči i oporavlja se mnogo bolje nego što su ljekari očekivali. Da bi bili sigurni da će Noris sačuvati mimiku i pokrete, ljekari su mu presadili jezik, koji mu omogućava da razgovjetno govori, jede i žvaće, kao i pravilno raspoređene zube, a da bi mogao da se smije, povezali su mu nerve lica.

Bonus video: