Niko nije pošteđen

Globalno otopljavanje dovodi do razornih nepogoda

Gradovi kojima prijeti rizik su Majami, Šangaj, Bangkok, Jangon, Ho Ši Min Siti u Vijetnamu, Kolkata, ali ugrožene su i male ostrvske nacije poput Maldiva
0 komentar(a)
24.02.2019. 11:11h

Globalno otopljavanje dovodi do sve većeg broja razornih i smrtonosnih vremenskih nepogoda i države bi trebalo da se pripreme na to, upozoravaju naučnici i stručnjaci u najnovijem izvještaju o klimatskim promjenama koji je danas objavljen.

Najveća opasnost od ekstremnih vremenskih promjena prijeti gusto naseljenim, siromašnim regionima, ali nijedan dio svijeta neće biti pošteđen, navodi se u izvještaju Međunarodnog panela o klimatskim promjenama, inače dobitnika Nobelove nagrade, prenosi AP.

Naučnici u izvještaju od 594 strane upozoravaju da svijetu prijeti sve više katastrofalnih suša i talasa vrućina, ali i tropskih oluja i poplava.

Eksperti odgovornost za razmjere nedavnih i predstojećih nepogoda pripisuju klimatskim promjenama koje je izazvao čovjek kombinovanim sa faktorom siromaštva i gustinom populacije.

U prošlosti se ovaj Panel fokusirao na postepeni porast temperature i nivoa okeana kao posljedicu globalnog otopljavanja, a u najnovijem izvještaju po prvi put se govori o nedavnim ekstremnim vremenskim promjenama koje su izazvale štete od oko 80 milijardi dolara godišnje.

Naučnici upozoravaju da bi neka mjesta, posebno dio grada Mumbai u Indiji, mogla postati nenaseljiva zbog poplava i rastućeg nivoa mora.

Primjer Nju Orleansa i uragana Katrina iz 2005. govori, međutim, da i "razvijene zemlje takođe pate od razornih nepogoda zbog socijalne ranjivosti i neadekvatne zaštite od elementarnih katastrofa", navodi se u izvještaju.

"Rizik od nepogoda postoji gotovo svuda", upozorava jedan od vodećih autora izvještaja, ekolog Kris Fild iz Vašingtona.

Među ostalim gradovima kojima prijeti rizik su Majami, Šangaj, Bangkok, Jangon, Ho Ši Min Siti u Vijetnamu, Kolkata, ali ugrožene su i male ostrvske nacije poput Maldiva.