Libija: Nakon istoka i jug zemlje prijeti otcjepljenjem

Plemena na istoku najavila su mogućnost pravljenja države Barka, koja bi zauzela skoro polovinu Libije; pleme Tabu zaprijetilo je da će proglasiti nezavisnu državu na jugu
79 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2012. 09:20h

Libijsko pleme Tabu zaprijetilo je da će proglasiti nezavisnu državu na jugu Libije nakon nekoliko dana borbe sa rivalskim plemenom.

Ovo je drugi nagovještaj secesije u Libiji ovoga mjeseca, javlja AP.

Prijetnje odvajanjem, najnoviji su dokaz ozbiljnih previranja u Libiji nakon pada režima dugogodišnjeg libijskog vođe Muamera Gadafija prošle godine i izbijanja na površinu plemenskih sukoba koje je Gadafi suzbio, navodi američka agencija.

Vođe plemena na istoku Libije najavili su ranije ovoga mjeseca da razmatraju mogućnost pravljenja autonomne države, nazvane Barka, koja bi zauzela skoro polovinu sadašnje Libije.

Ta država bi imala sopstveni parlament, policiju, sudove, u prijestonici Bengaziju, drugom gradu po veličini u zemlji.

Država Barka bi imala sopstveni parlament, policiju, sudove, u prijestonici Bengaziju, drugom gradu po veličini u Libiji

Inicijativa je shvaćena kao izraz frustracija zbog višedecenijskog zanemarivanja od strane Gadafijevog režima i nesposobnosti nove vlade, Nacionalnog prelaznog savjeta, da poboljša situaciju u državi.

Iako su lideri u Bengaziju negirali da su imali takve namjere, kritičari u državi upozorili su na mogućnost da se Libija raspadne na najmanje dva dijela.

Pleme na jugu zaprijetilo je odvajanjem od libijske centralne vlade u Tripoliju.

Učesnici tamošnjeg sukoba su afričko pleme Tabu i arapska plemena na jugu Libije, uključujući pleme Abu Seif u blizini granice sa Čadom.

U borbama između plemena Tabu i Abu Seif u protekla tri dana poginulo je više od 70 ljudi u gradu Sabi.

U borbama su korišćeni minobacači, automatske puške, kao i rakete dometa 10 kilometara. Plemena su se borila u glavnim ulicama grada a centralna vlada u Tripoliju nije uspjela adekvatno da interveniše.

Vođe plemena Tabu rekli su da će proglasiti sopstvenu državu da bi zaštitili svoj narod, preosi AP.

Vođa plemena Tabu, Eisa Abdul-Maged, rekao je da je njegovo pleme bilo žrtva genocida, ali da libijska vlada u Tripoliju nije intervenisala. "Bili smo masakrirani baš ispred očiju predstavnika Nacionalnog prelaznog savjeta", rekao je za AP.

Prema njegovim riječima, selo u Kufri, blizu libijske granice sa Čadom, sravnjeno je sa zemljom, a avioni plemena Abu Seif su bombardovali civile. "To je genocid", tvrdi Maged.

Novi sukobi plemenskih milicija

Konkurentske milicije u libijskom gradu Sabhi obnovile su borbe u srijedu, nekoliko sati nakon primirja proglašenog poslije tri dana sukoba u kojima je ubijeno više od 50 osoba.

Predstavnici milicija kojima dominiraju plemena Sabha i Tabu održali su sastanak na kojem su se dogovorili da okončaju borbe, rekao je Ahmed Abdelkadir, član skupštine Sabhe.

Sukobi su počeli u nedjelju, nakon spora između dvije grupe oko jednog automobila

No, pucnjava se nastavila samo nekoliko sati kasnije, rekao je borac iz plemana Sabha.

"Neki od onih koji su izgubili rođake u sukobima nisu bili srećni i borbe su ponovno počele", rekao je telefonom.

"Sad se smirilo, no još uvijek možemo čuti povremenu pucnjavu".

Sukobi su počeli u nedjelju, nakon spora između dvije grupe oko jednog automobila.

Galerija

Bonus video: