papa kod ikone

Fidel: Šta radi papa?

Kubi i svijetu je potrebna promjena, ali ona će se desiti samo ako svako bude u poziciji da traži istinu i izabere put ljubavi, širenja pomirenja i bratstva, rekao je papa
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 11:12h

Papa Benedikt XVI sastao se sa ikonom kubanske revolucije Fidelom Kastrom, posljednjeg dana njegove posjete sa ciljem jačanja veza Rimokatoličke crkve sa komunističkim liderima Kube.

Nedugo nakon mise kojoj je prisustvovalo pola miliona ljudi u centru Havane, Benedikt je sa 85-godišnjim Kastrom oko 30 minuta razgovarao u vatikanskoj ambasadi.

Portparol Vatikana Federiko Lombardi je kazao da je Kastro rekao papi da je tok njegove posjete pratio preko televizije. Razmijenili su ideje o crkvenoj liturgiji, situaciji u svijetu i nauci.

„Kastro je pitao pontifa 'Šta papa radi?' a papa mu je pričao o svojim nadležnostima, putovanjima i služenju Crkvi,“ rekao je Lombardi.

"Kubi i svijetu je potrebna promjena"

Kastro je potom, kako je prenio Rojters, zamolio Benedikta da mu izabere knjigu za čitanje i razmišljanje, a papa je rekao da hoće.

Katolici čine samo oko 10 odsto stanovništva Kube od oko 11 miliona. Međutim, Crkva djeluje kao najvažniji nedržavni akter na Kubi i čak posreduje u oslobađanju zatvorenika

„Kubi i svijetu je potrebna promjena, ali ona će se desiti samo ako svako bude u poziciji da traži istinu i izabere put ljubavi, širenja pomirenja i bratstva,“ rekao je papa u obraćanju masi, u kojoj se nalazio i predsjednik Raul Kastro.

„Istina je želja čovjeka, čije traženje uvijek pretpostavlja praktikovanje autentične slobode,“ rekao je papa, dok su stotine opatica klicale a ostali mahali zastavama Vatikana i Kube, prenio je AFP.

Pozdravljajući to što kubanska vlada garatntuje slobodu vjere od 1998, Benedikt (84), je rekao da bi traganje Kubanaca za istinom generalno takođe trebalo da poštuje „nepovredivo dostojanstvo čovjeka.“

Marksizam i stvarnost

Kastro se sastao sa pokojnim papom Jovanom Pavlom II dva puta, na Kubi 1998. i u Vatikanu 1996

Grupe za ljudska prava, poput Kubanske komisije za ljudska prava i nacionalno pomirenje, je saopštila da su njene telefonske linije u prekidu od ponedjeljka. Amnesti internešenal je saopštio da su mobilni telefoni istaknutih aktivista takođe nedostupni.

Papa je prošle nedjelje izjavio da marksizam „više ne odgovara stvarnosti“ i da je Crkva spremnda da pomogne Kubi da nađe nove modele. Međutim, smatra se da dijalog o političkom i ekonomskom otvaranju može biti izazov s obzirom na to da dvije strane imaju potpuno različite ideje o tome šta znače sloboda i demokratija.

Kubansko rukovodstvo se užasava ideje o pridruživanju globalnoj ekonomiji, koju smatra korumpiranom i nepravednom.

Kubanska vlada takođe smatra da demokratija već postoji i posjetu pape vidi kao način da pokaže svijetu da je tolerantna prema izražavanju vjere.

Katolici čine samo oko 10 odsto stanovništva Kube od oko 11 miliona. Međutim, Crkva djeluje kao najvažniji nedržavni akter na Kubi i čak posreduje u oslobađanju zatvorenika.

Kastro se sastao sa pokojnim papom Jovanom Pavlom II dva puta, na Kubi 1998. i u Vatikanu 1996.

Galerija