174 zemlje blizu dogovora o suzbijanju šverca duvana

Više od 170 zemalja je blizu postizanja sporazuma o suzbijanju šverca duvanskih proizvoda koji budžete širom svijeta košta i do 50 milijardi dolara godišnje, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 14:53h

Diplomate iz 174 članica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) na sastanku u Ženevi u četvrtak treba da se premoste razlike oko djuti fri šopova i internet prodaje, praćenja lanaca snabdijevanja i izručenja osumnjičenih krijumčara.

Ako ta pitanja budu riješena, nacrt sporazuma će biti predložen na sastanku u Seulu u novembru.

Nekolicina zemalja među kojima su SAD, Indonezija, Argentina, Švajcarska i još 15 država ne učestvuje u ovim pregovorima i na njih se sporazum neće odnositi osim ukoliko se kasnije ne pridruže.

Ključni dio sporazuma je planirani sistem praćenja koji će zahtijevati da sve paklice cigareta budu označene tako da carinski službenici mogu lako da utvrde njihovo porijeklo.

Duvanskim kompanijama je od 2009. zabranjeno da učestvuju na sastancima SZO o krijmčarenju iz straha da će pokušati da utiču na delegate.

"Mnoge kriminalne aktivnosti podstiče i organizuje (duvanska) industrija", rekao je on novinarima u Ženevi.

Najmanje 10 odsto cigareta prodatih u svijetu su prokrijumčarene, a nelegalan uvoz je sve unosniji budući da vlade u cilju popunjavanja budžeta podižu takse na duvanske proizvode.

Duvanskim kompanijama je od 2009. zabranjeno da učestvuju na sastancima SZO o krijmčarenju iz straha da će pokušati da utiču na delegate.

Galerija

Bonus video: