Papa došao na Kubu

Papa Benedikt XVI će se založiti za veću ulogu crkve u vrijeme promjena u toj komunističkoj ostrvskoj zemlji
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2012. 07:24h

Papa Bendikt XVI stigao je u ponedjeljak u trodnevnu posjetu Kubi, čiji je cilj jačanje odnosa između Rimokatoličke crkve i Kube.

Papa će se založiti za veću ulogu crkve u vrijeme promjena u toj komunističkoj ostrvskoj zemlji.

Kubanski predsjednik Raul Kastro i delegacija kubanskih zvaničnika dočekali su 84-godišnjeg papu na aerodromu u Santjago de Kubi, drugom kubanskom gradu po veličini, gdje je doletio iz Meksika.

"Kuba ima dobre odnose sa svim vjerskim institucijama u našoj zemlji", rekao je Kastro papi tom prilikom.

Papa je podržao Kastrove reforme i apelovao na njega da još više i većom brzinom modernizuje Kubu ekonomski i politički. Kubanski disidenti su tražili susret sa papom, ali je Vatikan saopštio da to nije u planu posjete

Papa će u utorak posjetiti kubansku prijestonicu Havanu, navode agencije.

Kuba je bila zvanično ateistička država do početka 90-ih godina.

Poslije višegodišnje netrpeljivosti između kubanskih vlasti i crkve nakon Kubanske revolucije 1959. godine, Kastro je počeo da koristi crkvu kao sagovornika u pitanjima poput političkih zatvorenika i disidenata, istovremeno sprovodeći privrednu reformu.

Očekuje se da će Benedikt XVI tokom posjete ponuditi veću pomoć crkve u tranziciji.

On je podržao Kastrove reforme i apelovao na njega da još više i većom brzinom modernizuje Kubu, kako ekonomski, tako i politički.

Kubanski disidenti su tražili susret sa papom, ali je Vatikan saopštio da to nije u planu posjete.

Nije poznato da li će Benedikt XVI razgovarati sa bivšim predsjednikom Kube Fidelom Kastrom (85), Raulovim starijim bratom, niti predsjednikom Venecuele Ugom Čavesom (57) koji je proteklog vikenda stigao na Kubu zbog liječenja od raka.

Čaves je počeo više da izražava vjerska osjećanja u javnosti od kada je prošloga ljeta na Kubi operisan od raka. Kako navodi AP, prema nepotvređenim izvještajima, papa bi trebalo da razgovara sa njim u Havani.

Galerija

Bonus video: