Teroristi i oružje ulaze u Siriju preko Libana

Libanski ministar vanjskih poslova: "Teroristi i oružje ulaze u Siriju preko naše zemlje, prisiljeni smo da postavimo vojsku da patrolira granicom"
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2012. 16:49h

Teroristi i oružje ulaze u Siriju preko libanske granice, potvrdio je danas na javnoj televiziji libanski ministar vanjskih poslova, Adnan Mansur.

Adnan Mansour takođe navodi da su libanske sigurnosne snage zarobile nekoliko pripadnika naoružanih grupa u pokušaju ilegalnog prelaske granice između Libana i Sirije.

Prema riječima libanskog MVP-a situacija je takva da će libanske vlasti morati da postave vojne trupe na granicu kako bi vršile češće patrole, prenosi "The Voice of Russia".

Liban se nedavno javno distancirao od "prijateljske Sirije" i Arapske Lige.

Ministar spoljnjih poslova Libana poručio je da Bejrut odbacuje svaku vojnu intervenciju ili sankcije kao potencijalno rješenje za sirijsku krizu i tvrdi da je jedina solucija insistiranje na međusobnom dijalogu sukobljenih strana - ovakvom deklaracijom Liban staje na stranu Moskve, Pekinga i UN-ove misije pod vođstvom Kofi Anana, prenosi Majkl Džansen, dopisnik iz Bejruta za list "Irish Times".

Organizacija "Human Rights Watch" navodi da sirijske trupe "čiste" pobunjenike u sjeverozapadnoj provinciji Idlib.

Anan:Ne smije se dozvoliti beskonačno otezanje krize u Siriji

Izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan izjavio je danas u Moskvi da nema roka za okončanje krize u toj zemlji, ali da se ne može dozvoliti da se ona beskonačno oteže.

Anan je uoči odlaska iz Moskve u Peking rekao da je glavno pitanje pokretanje dijaloga, a da je na Sirijcima da odluče da li predsjedik Bašar Asad treba da odstupi.

On je rekao da je s vlastima u Damasku razgovarao o mogućnosti uspostavljanja posmatračke misije UN u Siriji.

Anan je juče razgovarao s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim koji je obećao punu podršku Moskve njegovoj misiji.

Zebari: Arapska liga neće tražiti Asadovu ostavku

Irački ministar spoljnjih poslova Hošijar Zebari izjavio je danas da Arapska liga na samitu u Bagdadu neće tražiti od sirijskog predsjednika Bašara al Asada da podnese ostavku.

Zebari je novinarima rekao da vjeruje da će se lideri arapskih zemalja složiti oko izvodljivog rješenja za okončanje sukoba u Siriji, u skladu sa predlozima Arapske lige.

Ta organizacija će podržati mirnu promjenu režima, rekao je Zebari i istakao da taj proces moraju voditi Sirijci.

Trodnevni samit u Bagdadu, na kojem će glavna tema biti rješenje krize u Siriji, počeće sjutra, a prisustvovaće lideri najmanje osam vlada. Sirija nije pozvana na samit.

Rusija i Kina su se protivile uvođenju novih sankcija Asadovom režimu zbog akcija sirijskih snaga protiv pobunjenika u kojima je za godinu dana poginulo više od 9.000 ljudi.

Bonus video: