Vođa puča: U Maliju neće biti kontrarevolucije

Pripadnici pobunjeničkog pokreta Tuarega u Maliju saopštili su juče da će nastaviti ofanzivu na sjeveru i poslije državnog udara protiv predsjednika Ahmeda Tumanija Turea
0 komentar(a)
Mali, Foto: Beta/AP
Mali, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.03.2012. 19:23h

Vođa puča u Maliju, kapetan Amadu Sanogo, rekao je da njegove snage kontrolišu tu državu i da nema opasnosti od kontrarevolucije.

Sanogo je u intervjuu agenciji AP rekao da je sada važno jedinstvo u toj zapadnoafričkoj zemlji.

"Narod Tuarega na sjeveru, i Arapi, oni su naša braća. Želim da svi oni dođu zajedno za sto odmah poslije ovog intervjua, moja vrata su otvorena i trebalo bi da razgovaramo", rekao je Sanogo.

Puč je bio u srijedu, a vojska je juče preuzela vlast, ukinula institucije, suspendovala ustav i uvela policijski čas.

Pripadnici pobunjeničkog pokreta Tuarega u Maliju saopštili su juče da će nastaviti ofanzivu na sjeveru i poslije državnog udara protiv predsjednika Ahmeda Tumanija Turea.

U Maliju od polovine januara traje pobuna Nacionalnog pokreta za osobođenje, Azavada i ostalih pobunjeničkih grupa Tuarega. Oni su od tada zauzeli više gradova na sjeveru zemlje.

Malijska vlada je ranije optužila ogranak Al Kaide u Magrebu, koja ima svoja baze na sjeveru Malija, da sarađuje sa Nacionalnim pokretom za oslobođenje.

EU, Svjetska banka i Afrička banka za razvoj suspendovali su dopremanje pomoći Maliju zbog puča, a Afrička unija suspendovala je Mali iz članstva.

Bonus video: