PREUZELI VLAST

Vojska izvršila državni udar u Maliju

Poručnik Konore je rekao da je državni udar bio neophodan, jer vojska nema dovoljno sredstava da se brani od naoružanih grupa na sjeveru
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.03.2012. 19:26h

Malijska vojska preuzela je danas vlast u Maliju, nakon nekoliko sati intenzivnih borbi, javljaju agencije.

Jutros oko četiri sata na državnoj televiziji su se pojavili predstavnici vojske i objavili da su srušili "nekompetentan režim", ukinuli "sve institucije", suspendovali Ustav i uveli policijski čas.

Portparol vojske, Amadu Konare je izjavio da je to učinjeno zato što predsjednik Malija Amadu Tumani Ture i njegov režim nisu u stanju da adekvatno odgovore na krizu na sjeveru zemlje, gdje pobuna naoružanih grupa traje traje od polovine januara.

Poručnik Konore je rekao da je državni udar bio neophodan, jer vojska nema dovoljno sredstava da se brani od naoružanih grupa na sjeveru, i zbog "nemoći vlasti da se bori protiv terorizma".

On je rekao da se vojska angažovala, ali da će biti ponovo uvedena civilna vlast i da će biti formirana vlada nacionalnog jedinstva.

Jedan vojnik je juče izjavio da vojska kontroliše predsjedničku palatu, a jedan drugi izvor je za AFP rekao da se tamo više ne nalazi predsjednik Ture.

U Maliju od polovine janura traje pobuna Nacionalnog pokreta za osobođenje, Azavada i ostalih pobunjeničkih grupa Tuarega. Oni su od tada zauzeli više gradova na sjeveru zemlje.

Malijska vlada je ranije optužila jedan ogranak Al Kaide na Magrebu, koja ima svoja baze na sjeveru Malija, da sarađuje sa Nacionalnim pokretom za oslobođenje.

Galerija

Preporučujemo za Vas