Pentagon završio dvonedjeljnu simulaciju napada na Iran

Tajna simulacija rata održana ovoga mjeseca kako bi se procijenile posljedice izraelskog napada na Iran, pokazala je da bi udar doveo do šireg regionalnog rata, u koji mogu biti uvučene i SAD
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.03.2012. 19:39h

Osim što bi SAD bile umiješane, ovaj rat bi donio i stotine mrtvih Amerikanaca, izvijestio je u utorak "New York Times" pozivajući se na američke zvaničnike.

Zvaničnici su rekli da tzv. ratna igra nije bila osmišljena kao proba za američku vojnu akciju i naglasili da rezultati vježbe nisu jedini mogući ishod sukoba u stvarnom svijetu.

Međutim, ova simulacija ili igra, kako je zovu u Pentagonu, je podstakla strahove među vodećim američkim planerima da bi u slučaju stvarnog napada bilo nemoguće spriječiti američki angažman u bilo kojoj eskalaciji sukoba s Iranom. U raspravi među kreatorima politike oko posljedica izraelskog napada ta reakcija može dati jači glas onima u Bijeloj kući, Pentagonu i obavještajnoj zajednici koji su upozorili da se napad može pokazati opasnim za SAD.

General Džejms Matis, koji komanduje američkim snagama na Bliskom istoku i u Persijskom zalivu, rekao je saradnicima po završetku vježbe da bi izraelski prvi udarac vjerovatno imao strašne posljedice u cijeloj regiji i za tamošnje snage SAD-a, kazali su zvaničnici Pentagona za "NY Times".

Pogled iznutra

Dvonedjeljna ratna igra, nazvana "Pogled iznutra", odigrana je prema scenariju po kojem su se Sjedinjene Države našle uvučene u sukob nakon udara iranske rakete u američki ratni brod u Persijskom zalivu, pri čemu je ubijeno oko 200 Amerikanaca, prema riječima zvaničnika upoznatog s vježbom. SAD je zatim uzvratio izvodeći vlastiti napad na iranska nuklearna postrojenja.

Za početni izraelski napad procijenjeno je da bi unazadio iranski nuklearni program za oko godinu dana, a kasniji američki udari usporili bi iranski nuklearni program za dodatne dvije godine. Međutim, drugi su planeri u Pentagonu rekli da bi američki arsenal bombardera dugog doleta i preciznih projektila mogao učiniti daleko više štete iranskom nuklearnom programu, ako se predsjednik Barak Obama odluči na odmazdu najširih razmjera.

Na kraju je ratna igra pojačala utisak oficira u Pentagonu o nepredvidljivoj i nekontrolisanoj prirodi izraelskog napada i iranskog protivudara, rekli su oficiri iz administracije.

Vježbali ritam komandovanja

Simulacijska vojna vježba održana je od 26. februara do 3. marta u sjedištu Američke centralne komande (CENTCOM) u vazdušnoj bazi "MacDill" pored Tampe na Floridi i na nekim prekomorskim lokacijama, potvrdio je u utorak portparol CENTCOM-a Džon Robinson.

Vježba je osmišljena da bi "poboljšali ritam komandovanja u borbi i da bi procijenili sposobnost ljudi za koordinaciju i komunikaciju na modernom bojnom polju", rekao je Robinson za "Yahoo News".

Američki oficiri vide izraelski napad na Iran kao mogućnost u sljedećih godinu dana. Nezvanično su kazali da vjeruju da će Izrael vjerovatno dati SAD-u upozorenje ako izraelski oficiri odluče da napadnu iranske nuklearne lokacije, navodi "NY Times".

Oficiri su izjavili kako, prema lancu događaja u ratnoj igri, Iran vjeruje da su Izrael i SAD partneri u svakom napadu protiv iranskih nuklearnih postrojenja i zbog toga američke vojne snage u Persijskom zalivu smatra za ravnopravne učesnike u napadu. Iranski mlaznjaci progonili bi izraelske borbene avione nakon napada, a Iranci bi lansirali rakete na američki ratni brod u Persijskom zalivu, što bi se smatralo činom rata i omogućilo američku odmazdu.

"Pogled iznutra" već je dugo jedna od najznačajnijih vježbi planiranja CENTCOM-a, a sprovodi se dva puta godišnje da bi se procijenilo kako bi komanda, njeno osoblje i komandna mjesta u regionu mogli da reaguju u različitim stvarnim situacijama.

Tokom godina, takva je vježba korištena za pripremu raznih ratova na Bliskom istoku, uključujući i decembar 2002. kada je general Tomi Frenks, tadašnji komandant CENTCOM-a, iskoristio "Pogled iznutra" za testiranje spremnosti svojih jedinica za invaziju na Irak.

"Jasno je da administracija vjeruje da bi izraelski udar na Iran bio krajnje problematičan", ocijenio je u utorak Ken Polak, stručnjak za nacionalnu bezbjednost sa vašingtonskog Instituta "Brookings" i bivši direktor za Persijski zaliv u Savjetu za nacionalnu bezbjednost (NSC) Bijele kuće.

Bonus video: