ZATVOR ZA JEDNOG

Libijci izgradili zatvor samo za Gadafijevog sina

U predgrađu libijske prijestonice Tripolija nalazi se tajni zatvor koji je sagrađen samo za jednog zatvorenika, najstarijeg sina svrgnutog lidera Muamera Gadafija, Saifa al-Islama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 12:41h

Saif al Islam će u narednih nekoliko mjeseci biti prebačen iz grada Zintana u novosagrađeni zatvor kako bi se suočio sa kontroverznim optužbama za ratne zločine.

Libijsko Nacionalno prelazno vijeće ne želi da rizikuje, zbog čega je ispražnjen najveći zatvor u Tripoliju "Al ahdat" i sagrađen zatvor unutar zatvora radi smještaja Saifa al-Islama.

Britanski dnevnik Observer dobio je tokom prošle sedmice ekskluzivno pravo da posjeti zatvor. Luksuzni uslovi smještaja u koji spada privatni prostor za molitvu, lični kuvar, 24-dnevni pristup ljekaru i satelitska televizija izazvali su razne reakcije čuvara zatvora.

"Ukoliko bi američki predsjednik Barak Obama ili francuski lider Nikolas Sarkozi i britanski premijer Dejvid Kameron došli, bili bi zadovoljni smještajem, koji je luksuzan. Ovo nije zatvor, već odmaralište", rekao je jedan od čuvara zatvora.

Drugi čuvar rekao je da Saifu al-Islamu neće ništa nedostajati "jer je zatvor opremljen kao zamak za kralja".

Libijska vlada ubijedila je miliciju iz Zintana da preda Saifa al-Islama pod savezni nadzor a novi predsjednik Libije Mustafa Abdul Džalil saopštio je tokom proteklog mjeseca da će sudski proces početi kada radovi na zatvoru budu okončani.

Međutim, odluka da se suđenje održi pred lokalnim sudom izazvalo je negodovanje Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji je prošle godine optužio Saifa al Islama za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, optužujući ga za planiranje ubilačke kampanje protiv libijskih civila tokom revolucije.

MKS je donio odluku da Libija može da sudi osumnjičenima ako dokaže da će imati pravedno suđenje.

Libijske vlasti insistiraju da je moguće održavanje pravednog suđenja poručujući Međunarodnom sudu da je "libijska država voljna i sposobna da vodi sudski proces u skladu sa libijskim zakonom".