Uhapšen Abdulah al-Senusi, Gadafijeva desna ruka

Al-Senusi (62), zet nekadašnjeg "vođe libijske revolucije", bio je u najužem krugu Gadafijevih saradnika
83 pregleda 0 komentar(a)
Abdulah al-Senusi Moamer Gadafi, Foto: Telegraph.co.uk
Abdulah al-Senusi Moamer Gadafi, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 17.03.2012. 13:21h

Bivši šef libijske tajne službe Abdulah al-Senusi, jedan od ključnih ljudi svrgnutog libijskog režima Moamera Gadafija, kojeg traži i Međunarodni krivični sud (ICC), uhapšen je na aerodromu u Nuakšotu, glavnom gradu Mauritanije.

Kako prenosi agencija AFP, pukovnika Al-Senusija uhapsila je mauritanijska bezbjedonosna služba kada je redovnom linijom stigao iz Kazablance. Putovao je sa lažnim pasošem Malija.

Sproveden je u glavnu policijsku stanicu u Nuakšotu, ali za sad se ne zna šta će vlada Mauritanije preduzeti u vezi sa njim, odnosno hoće li ga izručiti ICC-u.

Al-Senusi (62), zet nekadašnjeg "vođe libijske revolucije", bio je u najužem krugu Gadafijevih saradnika. Više godina je bio direktor libijske vojne obavještajne službe, "jednog od najmoćnijihtijela režima".

Izvori bezbjednosti u Nigeru i Maliju javili su u oktobru 2011. da je Abdulah al-Senusi, koji nije viđen u javnosti nakon pada Tripolija u avgustu 2011. prešao iz Nigera u Mali sa nekolicinom svojih ljudi.

Mjesec kasnije, u novembru, novi libijski režim je saopštio da je Al-Senusi, uhapšen na jugu Libije, ali je vijest brzo demantovana.

ICC je 27. juna 2011. izdao nalog za hapšenje Al-Senusija zbog sumnje da je "preko libijskog državnog aparata i libijskih bezbjedonosnih snaga" počinio "ubistva i progonio civile, koji se mogu podvesti pod zločine protiv čovječnosti" od samog početka ustanka protiv Gadafija.

Al-Senusi je do kraja ostao vjeran Gadafiju - 21. avgusta 2011. kada su pobunjenici ušli u Tripoli sastao se sa stranim optužujući "zapadne obavještajne službe i NATO da sarađuju sa Al-Kaidom na uništenju Libije".

Bonus video: